El MUA albergarà una exposició dedicada a la major nau romana en procés d'excavació del Mediterrani, situada a la Vila Joiosa

La mostra s'inaugura el 23 d'octubre, gràcies a la col·laboració institucional entre la UA, la Conselleria d’'Educació, Cultura i Esport i l'Ajuntament de la Vila Joiosa, i s'acompanyarà de xarrades i cine f&ogr

  

El Vicerectorat de Cultura, Esports i Política Lingüística de la UA, la Direcció General de Cultura de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana i l'Ajuntament de la Vila Joiosa, a través de Vilamuseu, coorganitzen l'Exposició "El Derelicte Bou Ferrer. Un Jaciment Extraordinari", que serà inaugurada dimecres que ve 23 d'octubre en el MUA, a les 13:00 hores, per l'Excm. Sr. Rector Magnífic de la Universitat d'Alacant, Sr. Manuel Palomar; la Il·lma. Sra. Directora General de Cultura de la Generalitat Valenciana, Sra. Marta Alonso; i l'Alcalde de la Vila Joiosa, Sr. Jaime Lloret, i romandrà oberta al públic fins al 23 de novembre. 
 
El Bou Ferrer és la major nau romana en procés d'excavació del Mediterrani i una de les majors naus conegudes de l'Alt Imperi Romà, amb 27-30 m d'eslora, 8 m de mànega i 4 m de puntal. Transportava entre 160 i 215 tones d'àmfores plenes de salses per a peix, a més d'un carregament secundari de lingots de plom procedents de les mines de Sierra Morena. La seua troballa va ser comunicat per Antoine Ferrer i José Bou en 1999 a Vilamuseu. La Generalitat Valenciana va procedir immediatament a la seua protecció per a evitar l'espoli. Aquest gran mercant transportava unes 3.000 àmfores de la família anomenada «Dressel 7-11», fabricades en l'àrea de Cadis. 
 
El projecte d'investigació Bou Ferrer, sota la direcció de Carles de Juan i Franca Cibecchini, està promogut i finançat per la Generalitat Valenciana, la Universitat d'Alacant i l'Ajuntament de la Vila Joiosa. En 2013, com en anys anteriors, s'ha realitzat una nova campanya d'excavacions subaqüàtiques en la zona central del jaciment, amb resultats molt interessants per al coneixement del carregament i de l'arquitectura naval, i s'ha reforçat el sistema de protecció. 
 
El recorregut expositiu es disposa a través de panells explicatius i de vitrines amb una selecció de les principals peces trobades en les excavacions del derelicte com a àmfores, lingots de plom, etc.; així com algunes peces dels fons de Vilamuseu que ajuden a comprendre l'època en la qual es va produir el naufragi. S'acompanyen de projeccions audiovisuals i altres materials divulgatius del Projecte Bou Ferrer, un projecte pioner emblemàtic de la investigació valenciana. 
 
L'exposició s'ha dissenyat per a contribuir també a la formació acadèmica de diferents disciplines universitàries (des de les Ciències del Mar a la Geologia, la Biologia o la Filologia Llatina) i per destacar la transversalitat d'estudis com l'Arqueologia i, concretament, de l'Arqueologia subaqüàtica, per la seua extraordinària aportació a la història, i per les seues enormes possibilitats científiques, i fins i tot turístiques, dins de la prioritat de conservació i protecció dels jaciments. 
 
En 2013 s'ha engegat una experiència pilot pionera a Espanya, amb visites controlades de bussejadors esportius al derelicte, amb la finalitat de contribuir a la sensibilització d'aquests col·lectius cap al patrimoni submergit i d'explorar les seues possibilitats dins de l'anomenat “turisme d'experiències”, que és crucial en les noves tendències turístiques. 
 
L'exposició "El Derelicte Bou Ferrer. Un Jaciment Extraordinari" es completa amb activitats integrades entorn de la mostra i inclou xarrades i cine fòrum. La programació donarà començament el dilluns 28 d'octubre a les 16:00 hores en el MUA, amb la xarrada “El Projecte Bou Ferrer”, a càrrec de Carles de Juan, codirector del Projecte Bou Ferrer, qui detallarà les investigacions del derelicte i la seua aportació a l'arqueologia subaqüàtica. A les 18:00 h Consuelo Matamoros, cap del Servei de Patrimoni Cultural de la Generalitat Valenciana, parlarà de "La protecció i conservació in situ del derelicte Bou Ferrer". 
 
El dimecres 30 d'octubre, a partir de les 16:00 hores, Lorenzo Abad, catedràtic d'Arqueologia de la UA, Manuel Olcina (director tècnic del Marq) i Antonio Espinosa (director de Vilamuseu) abordaran el context geogràfic i històric del derelicte Bou Ferrer, amb xarrades dedicades a les ciutats romanes del golf d'Ilici en l'època del naufragi. La jornada finalitzarà amb una última xarrada a les 19:00 h, sobre “La conservació i restauració dels materials i la difusió del Derelicte Bou Ferrer”, a càrrec d'Antonio Espinosa, Amanda Marcos i María José Velázquez (Vilamuseu) i de José Antonio Moya (Taller d'Imatge de la UA i responsable de la documentació gràfica del projecte) 
El dimarts 5 de novembre finalitzarà la programació entorn de l'exposició amb una sessió de Cine Fòrum i col·loqui presentat i moderat per Jaime Molina, professor d'Història Antiga de la UA. A les 19:00 h, Antonio Espinosa (Vilamuseu) realitzarà una visita guiada a l'exposició.

Notícia publicada el 21 d’Octubre de 2013