Els visitants qualifiquen Vilamuseu amb una mitjana de 9 sobre 10 en el seu primer any de funcionament

Les enquestes recollides i les opinions abocades en internet confirmen una elevada satisfacció dels visitants, que valoren amb excel·lent el museu, els seus continguts i els serveis

  

Vilamuseu tanca el seu primer any de vida amb una nota excel·lent, si tenim en compte l'opinió dels visitants, que li han atorgat un excel·lent al llarg d'aquest any. Amb una mitjana de puntuacions de 9 sobre 10 en les principals plataformes d'opinió d'Internet i en les enquestes, Vilamuseu es consolida com una eina eficaç a l'hora de contribuir a posicionar la Vila Joiosa com a marca turística de qualitat.

 

Vilamuseu va instal·lar al juny una bústia d'enquestes que també serveix per prendre el pols al grau de satisfacció dels seus visitants. De les 275 enquestes depositades, el 99,6 % recomanaria el museu a altres persones; la meitat va visitar el museu durant més d'una hora i el 40 % ho va fer en visita guiada; el 97 % va qualificar el tracte personal d'excel·lent: el 86 % va donar la màxima nota a les visites guiades (un altre 10 % les va qualificar de «bones»); al 98 % li va semblar que els textos eren fàcils d'entendre. A més, una quarta part dels visitants va venir per recomanació dels seus amics.

 

D'aquesta manera, queda clar que la raó de l'èxit de satisfacció que ofereix Vilamuseu als seus visitants és la qualitat del producte cultural, educatiu i turístic, tal com es reflecteixen les respostes quan se'ls pregunta pel millor de la seua visita.

 

De l’altra, Vilamuseu obté a Tripadvisor una puntuació mitjana de 4,5 punts sobre 5, amb un 70 % d'opinions que el qualifiquen d'«excel·lent»; a Facebook arriba al màxim, les 5 estrelles, la qualificació més alta dels museus de la província; i a Google compta amb 62 ressenyes que donen una puntuació de 4,5 sobre 5. La mitjana ponderada d'aquestes tres plataformes és 9,4 sobre 10.

 

En general, els aspectes més valorats són l'accessibilitat universal, la comoditat i la lluminositat de les sales; la qualitat i la bona organització de les exposicions; la preparació i l’atenció dels guies, a més del seu nivell d'anglès; l'ús de tècniques d'interpretació del patrimoni per fer-ho amè, clar i entretingut; l'ús de tècniques d'animació i recreació històrica; la possibilitat de veure'ns treballar en laboratoris i magatzems; i la qualitat de les peces, moltes d'aquestes úniques o excepcionals a Espanya.

 

El públic estranger va valorar molt especialment la possibilitat d’emprovar-se robes històriques al museu. Com a curiositat, l'atmosfera «acollidora i de pau» de les sales es destaca en molts comentaris. Alguns d'aquests demanen que s'exposen més peces clau, hui emmagatzemades. En aquest sentit, cal avançar que moltes d'aquestes protagonitzaran alguna de les 9 exposicions i 4 microexposicions que ompliran el 2018 les sales de Vilamuseu.

 

No obstant això, els responsables de Vilamuseu han pres bona nota també dels aspectes que els visitants demanen millorar i que ja s'han solucionat o se solucionaran durant el 2018. Per exemple, la demanda d'algunes informacions addicionals sobre les peces, més publicitat o cadires portàtils a les sales.

 

En aquest sentit, la regidora de Cultura, María Ángeles Gualde ha explicat que «cal donar a aquests resultats la importància que mereixen, que és molta. La raó és que no és gens fàcil posicionar-se amb una nota tan alta en un mercat tan exigent com el del turisme cultural, amb opinions anònimes i espontànies que es produeixen immediatament després d'una visita».

 

D'una altra banda, hi ha una altra manera menys formal de prendre el pols als clients: el llibre de visites. En aquest, persones de nombrosos països han expressat els seus sentiments de manera espontània després de la visita. Moltes opinions mostren sorpresa per haver descobert a les sales de Vilamuseu la importància de la història de la Vila Joiosa, així com la mateixa ciutat. Entre els comentaris, podem destacar els que van deixar escrit personalitats rellevants o conegudes que van visitar les instal·lacions.

 

Per exemple, el llibre ho inaugurava el president de la Generalitat, Ximo Puig, el 9 de novembre de 2016. En aquest comentava: «És un extraordinari honor poder signar en aquest llibre de visites d'un museu extraordinari, magnífic i profundament vinculat al nostre passat [...] tot des d'una didàctica, des d'una factura moderna que el converteix en un formidable atractiu cultural i turístic». Especialment emotiu és el comentari de l'actor Agustí Galiana, de família vilera: «¡Qué placer contemplar la historia de la Vila en tantos tesoros! Con mi admiración».

 

En total s'han escrit en el llibre de visites, durant aquest primer any de Vilamuseu, 292 opinions abocades o signades per més de 400 persones. A més de castellà i valencià, moltes de les persones visitants han fet servir diversos idiomes, com ara anglès, francès, alemany, holandès o àrab, entre d'altres, a l'hora de deixar el seu testimoni sobre Vilamuseu.

Totes les imatges

Notícia publicada el 26 de Febrer de 2018