Jaime Lloret: "El premi a les Festes de Moros i Cristians reconeix l’esforç de tot un poble per preservar-les i difondre-les"

· Les Festes han sigut guardonades amb el Premi de Conservació i Restauració del Patrimoni Intangible CICOP 2008 per "exalçar el llegat cultural dels pobles"

  

L’alcalde de la Vila, Jaime Lloret, i el president de l’Associació Santa Marta, Josep J. Mayor, han arreplegat el Premi de Conservació i Restauració del Patrimoni Intangible CICOP 2008, atorgat a les Festes de Moros i Cristins per part del Centre Internacional per a la Conservació del Patrimoni (CICOP).

A l’arreplegar el premi el dijous a Granada, Jaime Lloret i José J. Mayor van tindre paraules d’agraïment per haver rebut el premi, ja que suposa un reconeixement a les festes vileres i, especialment, a les generacions anteriors que han sabut transmetre el valor d’unes festes que són una manera de ser i sentir pròpia.

L’alcalde de la Vila, Jaime Lloret, ha destacat que "el premi a les Festes de Moros i Cristians reconeix l’esforç de tot un poble per preservar-les i difondre-les; suposa també un reconeixement a tots els festers i ens anima a continuar treballant, any rere any, per les nostres festes, que són part del nostre patrimoni cultural".

En el seu discurs, l’alcalde ha exalçat el valor de les festes: "Les nostres festes són símbol de patrimoni, de cultura i d’un turisme de qualitat que busca coses diferents i originals a conéixer i a disfrutar".

La Vila rep així un premi que reconeix l’esforç del poble per preservar i difondre les seues festes. El jurat ha reconegut que "l’antiguitat de les festes les consoliden com una font excepcional de riquesa cultural i una part imprescindible de la vida dels vilers".

L’entrega del premi va tindre lloc ahir (dijous, 22 d’octubre) en un acte celebrat l’Hospital Reial de Granada, a què també va assistir la regidora de Festes de la Vila, Xaro Escrig, així com altres membres de l’Associació Santa Marta.

L’ambient fester viatja a Granada
Un fragment de l’ambaixada cristiana i un vídeo amb les millors imatges de les festes vileres van omplir de festa la Sala de Creuers de l’Hospital Reial de Granada on es va celebrar l’acte, que va estar presidit pel president de la Federació Internacional de Centres CICOP, alcalde i rector de la Universitat de Granada i representants de la Junta d’Andalusia, Govern de Canàries, Capítol Insular de Tenerife i Diputació de Granada.

Concedit pel CICOP, amb la col·laboració de les institucions governamentals i no governamentals d’Espanya i altres països d’Europa i Amèrica, este premi reconeix "l’estudi, rescat, manteniment, conservació i posada en valor del patrimoni intangible del poble de la Vila Joiosa a través de les seues festes, celebrades en honor a Santa Marta, que han contribuït a exalçar el llegat cultural dels pobles, constituint una aportació excepcional a la contribució del seu llegat històric", segons la resolució del jurat.

Les Festes de Moros i Cristians, que se celebren en honor a Santa Marta, compten amb altres importants distincions, com el Premi al Mèrit Turístic de la Diputació d’Alacant o la declaració d’Interés Turístic Internacional, concedida per l’Estat al Desembarc.

Esta és la quarta edició dels premis del CICOP, la seu central de la qual està a Canàries, i el jurat està format per experts en patrimoni material i immaterial de diferents països i de diferents àrees de treball, a més de col·laboradors com el restaurador de la "Capilla Sixtina" o la restauradora de ’l’Última Cena’ de Leonardo Da Vinci, entre altres.

A més de les festes de la Vila, el CICOP ha distingit en esta edició dels premis al Patronat de l’Alhambra i del Generalife de Granada amb el Premi a la Conservació i Restauració del Patrimoni Arquitectònic; a Rosa María Esbert Alemany, professora de la Universitat d’Oviedo, amb el Premi a la Conservació i Restauració de Béns Immobles, i a la trajectòria humana i professional en la conservació i restauració del Patrimoni Cultural, i a l’Acte Sacramental dels Reis Mags de Tejina ( Tenerife).

Notícia publicada el 23 d’Octubre de 2009