La Barbera dels Aragonés ascendix a la categoria de Museu

Este reconeixement, atorgat per la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana, se celebrarà amb visites especials que, a més, coincidiran amb la celebració de Tots Sants

  

Dilluns passat 19 d’octubre, la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana va publicar la resolució per la qual es reconeix la Casa Museu La Barbera dels Aragonés com a museu de la Comunitat Valenciana, i s’inclou en el Sistema Valencià de Museus.

Per a celebrar la declaració com a museu, els pròxims 30 i 31 d’octubre s’oferirà una programació especial de visites a la casa. A més, "per coincidir estos dies amb la festivitat de Tots Sants, les visites faran insistència en esta tradició, i explicaran com se celebrava en el segle XIX i quins elements hem heretat dels nostres avantpassats, com alguns dolços i flors característics d’estes dates", ha explicat Loli Such.

La visita teatralitzada "Los Sueños de Cayetana" s’oferirà el divendres 30 a les 20.00 hores i el dissabte 31 a les 11.00 i a les 13.00 hores. A més, les visites guiades es realitzaran el dissabte 31 a les 10.00 i a les 12.00 hores. Per a assistir a qualsevol d’elles és necessari reservar en els següents números de telèfon:

- Servici municipal de visites guiades: 628 99 31 75 o 965 890 150
- Oficina de Turisme: 966 851 371

A més d’esta programació especial, les visites guiades i teatralitzades continuaran realitzant-se en el seu horari habitual de dilluns a dissabte: les visites guiades de dimarts a divendres pels matins i de dilluns a dimecres a les 18.00 hores; i les visites teatralitzades de dimarts a divendres pels matins, els divendres a les 20.00 hores i els dissabtes a les 11.00 hores. També serà necessària la reserva prèvia en els ja mencionats telèfons.

Més de 20.000 visitants des de la seua obertura
La Casa Museu "La Barbera dels Aragonés" va obrir les seues portes al públic al maig del 2005, després d’una profunda rehabilitació de l’edifici i d’inventariar, restaurar i investigar tots els seus fons. El propòsit de la museïtzació va ser tornar a la casa l’aspecte que va haver de tindre en el segle XIX. Des de llavors, s’han rebut més de 20.000 visitants en tots els servicis de visites guiades, teatralitzades i en les exposicions.

Des de la seua obertura, "La Barbera" ha acollit exposicions temporals com "La pisa de la Cartoixa de Sevilla", "Veus de la Història" i fins fa unes setmanes "Grafit. Art espontani a Alacant". Actualment, es pot visitar "El dol: tradició i moda", que exposa principalment peces d’indumentària i joieria de dol de la col·lecció de "La Barbera dels Aragonés".

Tota esta riquesa cultural s’oferix al públic a través de visites guiades a la casa i, des de fa uns mesos, també per mitjà de visites teatralitzades, en les que s’incorpora l’humor i la participació sense perdre mai el rigor científic. En estes visites el públic es trasllada a 1876 de la mà de Cayetana Aragonés, qui els invita a conéixer sa casa i la seua família.

Els continguts de la casa estan estretament lligats a la família a qui va pertànyer, els Aragonés, una de les més influents a la Vila Joiosa des que Juan Aragonés va arribar a estes terres en el segle XIII. Entre els seus membres van existir diputats de les Corts, guàrdies reials, requeridors de la costa, etc. Van obtindre dos Reials Despatxos d’Armes: un per cada branca de la família i diversos primogenitures, segons el Departament de Documentació del Museu municipal.

Totes les imatges

Notícia publicada el 23 d’Octubre de 2009