El professor Neira clausurarà el III Congrés de Violència de Gènere de la Vila

La regidora de Trànsit i Seguretat Ciutadana, Beatriz Llinares, destaca que "el Congrés és un referent en les polítiques que es duen a terme en el municipi contra la violència de gènere" L’Ajuntam

  

L’Ajuntament de la Vila, en col·laboració amb la Universitat d’Alacant i la Fundació Caja Murcia, han organitzat el "III Congrés sobre Violència de Gènere. Prevenció i Intervenció", que tindrà lloc en la Vila els pròxims dies 29 i 30 d’octubre, i en el qual s’abordaran assumptes tan importants com el paper de les víctimes en el procés judicial dels maltractaments, la violència de gènere en els jóvens o la intervenció i atenció a les víctimes.

El segon dia de Congrés, i últim, serà divendres que ve 30 d’octubre. La clausura estarà a càrrec del professor Jesús Neira, el qual va botar als mitjans de comunicació arran de l’agressió que va patir en Majadahonda (Madrid) per eixir en defensa d’una dona que suposadament estava sent maltractada per la seua parella. A més, este és el primer congrés de violència de gènere en què participa Jesús Neira.

Al presentar el congrés, la regidora de Trànsit i Seguretat Ciutadana, Beatriz Llinares, ha destacat que "es tracta d’un congrés que s’ha convertit en un referent en les polítiques que, contra la violència de gènere, es duen a terme en el nostre municipi".

Els dos eixos centrals del Congrés són enguany la prevenció i intervenció, i l’atenció a les víctimes de la violència de gènere. A més, les ponències del III Congrés tenen un enfocament multidisciplinari, ja que van des dels tallers preventius amb adolescents a qüestions jurídiques com la renúncia de la víctima a les mesures cautelars d’allunyament o per qüestions com el paper que juguen .

L’Ajuntament ha aconseguit que el Congrés estiga patrocinat en la seua totalitat per Caja Murcia i en l’edició d’enguany va a donar-se importància a la violència de gènere entre parelles jóvens, així com a les conseqüències d’este tipus de violència sobre els menors que la viuen en el seu pròpia llar.

Dirigit principalment a col·lectius vinculats a la violència de gènere, com a lletrats de torn especialitzat, membres de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat, estudiants o professionals de l’Educació, les conferències també es dirigixen al públic en general.

PROGRAMA DEL DIJOUS 29
Les conferències del primer dia (dijous 30 d’octubre) començaran a partir de les 10.30 hores. La primera, "El paper de les víctimes en el procés judicial" va a càrrec de Vicente Magro Servet, president de l’Audiència Provincial d’Alacant. A les 12.30 hores, María del Mar Casas Tello, responsable del Projecte Malva a València exposarà la seua conferència "Projecte Malva: Tallers Preventius amb adolescents".

A partir de les 16.00 hores, tindrà lloc la taula redona "Violència en parelles de jóvens", amb col·laboradors com Vicente Garrido Genovés, Professor de la Universitat de València en Criminologia i Ciències de l’Educació i Jesús Herranz Bellidos, Professor Associat del Departament de Psicologia de la Salut de la Universitat d’Alacant.

L’última activitat del dia serà la taula redona "La renúncia de les víctimes a les mesures cautelars d’allunyament", a les 18.30 hores. En esta taula intervindran Carmen Méndez Cortés, magistrada del Jutjat de Violència sobre la Dona núm. 1 d’Alacant; Ángel Alcazar Sanz, Fiscal coordinador de violència de gènere d’Alacant i Blanca Gutiérrez Lloret, advocada de l’OAVD (Oficines d’Atenció a les Víctimes del Delicte) de la Vila Joiosa de la Fundació FAVIDE.


PROGRAMA DEL DIVENDRES 30
La taula redona "La intervenció policial enfront dels casos de violència de gènere/ domèstica (Especial referència als casos d’omissió de denúncia de la víctima)", tindrà lloc a les 9.00 hores i serà la primera activitat del dia.

La taula estarà formada per Paz Prieto, inspectora del Cos de Policia Nacional; Antonio Darder Colom, capità de la Policia Judicial de la Guàrdia Civil; Violant Gràcia García, cap de la Unitat Central de Proximitat i Atenció al Ciutadà dels Mossos d´Esquadra; Manuel Calvache Castaño, Inspector de la Unitat de Violència de Gènere de la Policia local d’Elx i Miguel Ángel Palacios Galván, Oficial coordinador de la unitat de violència de gènere de la Policia Local de La Vila Joiosa.

A les 12.00 hores la conferència "Protocol de violència de gènere en l’àmbit sociosanitari" reunirà els ponents Francisco Martínez Moreno, coordinador Centre salut la Vila Joiosa i Silvia Varo López, treballadora social de Foietes (Benidorm). Després de l’esmorzar, a les 16.00 hores, tindrà lloc la conferència "El paper dels criminòlegs en la violència de gènere/domèstica", a càrrec de Francisco Bernabeu Ayela, president de l’Associació de Criminòlegs d’Alacant.

A les 17.00 hores, Laura Fátima Asensi Pérez, psicòloga clínica i forense, i Miguel Deu Remolque, psicòleg forense pertanyent al Departament de Psicologia de la Salut de la Universitat d’Alacant exposaran "Violència de Gènere: conseqüències en els fills".

Finalment, a les 18.30 hores, el doctor en Dret i president del Consell Assessor de l’Observatori contra la Violència de Gènere a Madrid, Jesús Neira, clausurarà el III Congrés de Violència de Gènere de La Vila. Aportarà una visió global sobre la violència de gènere i explicarà també la seua experiència al capdavant del Consell Assessor contra la violència de gènere de Madrid.

Notícia publicada el 28 d’Octubre de 2009