La Vila Joiosa insta el Govern d’Espanya a frenar els acords en matèria agrícola entre Unió Europea i el Marroc

El regidor d’Agricultura i Pesca de l’Ajuntament de la Vila Joiosa, José María Béjar, elevarà al proper Ple ordinari (dijous, 17 de març) aquesta proposta. L’Associació Valenciana d’Agricul

  

El regidor d’Agricultura i Pesca de l’Ajuntament de la Vila Joiosa, José María Béjar, elevarà al proper Ple ordinari (dijous, 17 de març) una proposta per instar el govern d’Espanya i al Parlament Europeu a rebutjar la renovació d’acords entre la Unió Europea i el Marroc en matèria de comercialització agrícola i pesquera.

La Unió Europea i el Marroc han signat un acord de liberalització comercial agrícola i pesquera que suposarà una ampliació del calendari i les quotes d’entrada de tomàquet marroquí i altres productes agrícoles, especialment cítrics.

Per al regidor de l’Àrea, José María Béjar, ’aquest acord suposa un fracàs del Ministeri de Medi Ambient, Rural i Marí en no saber imposar criteris productius. Amb aquesta decisió perjudiquen a l’agricultura espanyola i generen un cop molt dur per a les expectatives de futur dels productors valencians i espanyols en general’.

A Espanya s’acompleixen amb normatives comunitàries agrícoles i pesqueres cada vegada més estrictes en matèria de qualitat i seguretat alimentària i mediambiental (controls fitosanitaris), que no s’acoompleixen al Marroc, així com tampoc es donen les mateixes condicions socials i laborals en dos països.

Aquesta diferència de condicions en el procés de producció agrícola entre un país i un altre suposaria la creació d’una situació de competència deslleial dins del mercat agrícola espanyol i de la Unió Europea, a causa dels menors costos i exigències productives dels productes marroquins.

’L’impacte de la signatura definitiva d’acord entre la Unió Europea i el Marroc es tradueix en destrucció d’ocupació i de xifres d’exportació, així com la creació d’un mercat en competència deslleial en el que als països membres se’ns exigeixen unes normatives que redueixen la nostra productivitat i la nostra competitivitat davant l’entrada d’altres productors externs que no se cenyeixen als mateixos criteris’, ha explicat José María Béjar.

Aquest panorama incidiria negativament en la Comunitat Valenciana; l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA) ha estimat un possible impacte de 15.000 llocs de treball menys i l’abandonament de 16.000 hectàrees de cultiu.

Notícia publicada el 14 de Març de 2011