Portes, senyals, il·luminació, accessoris, etc., del nou Museu de la Vila es trien amb criteris de disseny universal

L’edifici del nou Museu, Vilamuseu, serà un referent d’accessibilitat internacional, ja que fins al mínim detall està pensat per a tothom

Facebook logo    Twitter logo
El nou Museu de la Vila Joiosa, Vilamuseu, serà un exemple per a la moderna museologia en qüestions d’accessibilitat, ja que s’han utilitzat criteris de l’anomenat ’disseny universal’ o ’disseny per a tothom’ a l’hora de triar tots i cada un dels detalls de l’edifici (il·luminació, accessoris, sanitaris), així com en el mateix disseny de l’immoble. Vilamuseu és un museu referent en l’àmbit internacional des de fa anys en inclusió i accessibilitat, i els seus tècnics han estat convidats a donar ponències en fòrums internacionals d’arquitectura i museologia.
’El projecte arquitectònic del nou Vilamuseu va nàixer amb aquesta mateixa vocació. És obra de Tomás Soriano (estudi Arts de la Vila Joiosa), que des del principi es va sumar a la filosofia d’accessibilitat integral, construïda en equip, amb la finalitat de crear molt més que una obra d’art arquitectònica: sobretot, un edifici enormement funcional, versàtil, adaptable, còmode per a tots els usuaris i visitants’, ha explicat Pepe Lloret, regidor de Patrimoni Històric.
Pepe Lloret ha afegit que ’en aquesta mateixa línia, la UTE constructora està posant tot el seu esforç en la coordinació amb la direcció d’obra i la de Vilamuseu per tenir cura de cada petit detall: portes, senyalització, il·luminació, accessoris, lavabos, dispositius de seguretat, rampes d’evacuació, terres, passamans, ascensors, escales, etc.’
El projecte va més enllà de les normes vigents i té en compte que la societat està formada per persones que són totes diferents, cadascuna amb diferents necessitats i capacitats. ’Només atenent a la diversitat humana es pot construir un espai museístic de primera línia pensat per a un accés i un gaudi multisensorial, dissenyat des de l’inici de manera que persones amb discapacitat motora, visual, auditiva i intel·lectual puguen usar-lo i accedir als seus continguts com tothom’, ha puntualitzat el regidor responsable de l’àrea.
Un 10 % de la societat té una discapacitat oficialment, però fins a 40 % de les persones tenen alguna discapacitat mesurable, permanent o temporal. Per a ells, les seves famílies i per a tots els altres, la museologia accessible marca la diferència i fa les visites més còmodes i agradables.
En aquest sentit, Vilamuseu és un exemple de planificació museològica i de treball en equip que no abunda en els nous museus, en els quals de vegades preval l’estètica sobre la funcionalitat i l’accessibilitat.
El projecte museogràfic (és a dir, l’exposició permanent de Vilamuseu, que conté nombroses peces úniques a la Península Ibèrica des d’època fenícia) ja està preparat gràcies a una subvenció del Ministeri de Turisme, Cultura i Esport. L’equip que ha treballat per a l’empresa redactora, Joan Sibina Arquitectes Associats, està format per professionals i empreses referents en accessibilitat a Espanya, com Enrique Rovira-Beleta, ÀGILS i Avanti Avanti, el que, juntament a l’assessorament d’accessibilitat de l’empresa ProAsolutions des de l’avantprojecte, ha enriquit també l’accessibilitat del projecte arquitectònic en haver un diàleg entre l’arquitecte de l’edifici i els de la museografia.

Notícia publicada el 15 d’Octubre de 2012