Vilamuseu presenta el peça de temporada: la màscara del Dimoni

  

Vilamuseu ha presentat aquest matí la nova peça de temporada: es tracta d'un conjunt de peces arqueològiques fenícies que guarden relació amb la proximitat del dia dels difunts. A l'acte han assistit l'alcalde de la localitat, Andreu Verdú, la regidora de Cultura i Patrimoni Històric, M. Ángeles Gualde. i el regidor Jau Lloret.

 

Aquestes peces van aparéixer en l'anomenada «tomba 5» de les excavacions de 2003 a la necròpolis fenícia de Les Casetes de la Vila Joiosa i, després de la investigació realitzada per la voluntària Aránzazu Vaquero, s'ha desvetllat el significat que va haver de tenir aquest estrany ritual màgic. Daten de segona meitat del s. VII, dins de la segona onada de colonització fenícia d'occident, els fenicis van fundar una colònia, la situada més al nord de la Península Ibèrica, a la Vila Joiosa, alhora que les de la Fonteta (Guardamar) o Ibshim (Eivissa).

 

Aquesta és, probablement, la peça més terrible dels fons de Vilamuseu. Va aparèixer enterrada en una fossa en la qual no hi havia ossos del difunt, de manera que es tracta d'una ofrena a un mort d'una tomba pròxima o d'un cenotafi, és a dir, d'una tomba que es fa a un mort del qual no estan presents les seves restes.

 

La fossa contenia una capseta de fusta que es va cremar amb quatre poderosos amulets tallats en pedra de talc en el seu interior. Cadascun d’aquests representa diversos déus egipcis i suposa que van protegir el difunt durant la seva vida i que havien de seguir fent-ho en el més enllà. Però algú va posar tot el seu esforç a impedir-ho: els amulets havien estat cremats, per primera vegada, segurament a la pira funerària juntament amb el difunt, i després van ser ratllats intencionadament i cremats de nou dins de la capseta. Amb aquestes accions sembla que es volia anul·lar el seu poder en el més enllà.

 

A més, sobre les restes calcinades de la capseta apareix la màscara de vidre d'un dimoni, un ésser maligne que conjura el mal contra el qual es lluita. Al costat d'ell hi ha dues petites denes de vidre decorades amb huit ulls, que són amulets que protegien del mal d'ull en totes direccions. Aquestes denes no estaven cremades, es van depositar al final, quan la fossa ja s'estava refredant.

 

Els amulets de pedra de talc (esteatita) formaven part d'un collaret. Es troba entre aquests alguns dels amulets més poderosos de l'antic Egipte: el primer amulet porta l'ull dret d'Horus o ull de Ra (Udyat) i la vaca Hathor, protectora de la maternitat; el segon és el Déu Tutu, o mestre dels dimonis, en forma d'esfinx, amb un gat a la base. El gat és Bastet, una deessa terrible que també protegia els embarassos i tenia poder per controlar els dimonis.

 

El tercer dels amulets és un nan Pateco Panteo, carregat de símbols d'altres déus, com les cobres i els cocodrils de Harpòcrates (Horus xiquet) a les mans i els peus; l'escarabat del déu Jepri al cap (l'escarabat o escarabeu és l'amulet més poderós d'Egipte i significa la resurrecció), la cara d'Horus (el Déu falcó del Sol ponent), una deessa Isis (la reina dels déus i de la màgia) a l'esquena, amb les ales esteses per protegir wl posseïdor de l'amulet; i la groma, un símbol del Déu arquitecte i creador Ptah. El domini sobre les serps vol dir a Egipte la possessió de la Heka (la màgia).

 

El quart i últim és un amulet d'esteatita, és un falcó amb cap de babuí. Pot ser Horus amb el cap del seu fill Hapi, el déu que protegia els pulmons d'una mòmia, i que apareix representat en un dels quatre vasos canopis de les tombes egípcies. Però el babuí també pot representar Toth, el gran déu de la saviesa i de la màgia.

 

Alguns d'aquests déus, com Tutu i Bastet, es consideraven especialment poderosos contra els dimonis. El fet de danyar-los amb el raspat i amb el foc sembla que es pretén anul·lar aquest poder perquè el dimoni que es va depositar sobre la capseta poguera obstruir eficaçment els poders màgics dels quatre amulets. Estaríem davant una execració, un ritual màgic de càstig etern a un difunt, al qual es priva de protecció en el seu viatge al país dels morts.

Totes les imatges

Notícia publicada el 03 de Novembre de 2017