Vilamuseu acull dues exposicions sobre l'Hospital Suec-Noruec que es va traslladar des d'Alcoi a la Vila el 1938

  

Vilamuseu ha acollit aquest matí la inauguració de dues exposicions complementàries, una històrica i una altra artística, sobre l'Hospital Suec-Noruec d'Alcoi, les instal·lacions del qual es van traslladar, en bona part, el 1938 a la Vila Joiosa, concretament al Col·legi Doctor Esquerdo, on actualment es troba Vilamuseu .

 

A l'acte han acudit l'alcalde de la localitat, Andreu Verdú, i membres de la corporació municipal; el comissari de l'exposició històrica, Àngel Beneito; el director de Vilamuseu, Antonio Espinosa, i l'arxiver municipal, Albert Alcaraz. L'acte ha començat amb una petita explicació de l'exposició per part de Beneito i Alcaraz i les paraules de l'alcalde que ha convidat tots els vilers a conéixer aquesta part de la història de la ciutat que molta gent desconeix.

 

Aquesta exposició naix davant la necessitat de rescatar la història d'aquest hospital que forma part d'un passat no tan llunyà de la localitat, però sí bastant oblidat. En esclatar la Guerra Civil espanyola el poble escandinau va llançar una campanya per ajudar al Govern de la República. La població es va bolcar amb la causa i van aconseguir reunir diners per enviar a Espanya aliments i medicines principalment. Però la col·laboració va anar més enllà i es va crear l'Hospital Suec-Noruec d'Alcoi per atendre els soldats ferits de guerra.

 

Evacuat l'hospital base d'Alcoi després dels bombardejos de l'aviació italiana (al setembre i l’octubre de 1938), part dels seus interns, amb el doctor Bastos al capdavant, són traslladats a la Vila Joiosa on des de juny de 1938 ja funcionava un hospital de sang en el Grup Escolar Doctor Álvaro Esquerdo. A més, el govern municipal en aquell moment va intervenir dues propietats importants a la Vila: el Xalet Centella, per ubicar la clínica popular de la socialitzada assistència mèdica, i la Vila Giacomina, com a residència del doctor Bastos i la seua família.

 

El comissari de l'exposició és Angel Beneito que va conéixer el tema a partir d'un projecte sobre història de la salut pública i ha dedicat anys a investigar l'Hospital Suec-Noruec, fins i tot desplaçant-se en nombroses ocasions a altres països per obtenir-ne més informació.

 

A la Vila Joiosa. la part dedicada a aquesta localitat ha coordinada l'arxiver municipal Albert Alcaraz, juntament amb Vilamuseu, i han col·laborat altres persones en la recerca de fotografies i testimonis. Fins i tot, s'ha rebut des de Noruega un uniforme militar del director de l'hospital, el doctor Einar Pettersen, gràcies a la seua filla Oddbjørg Granheim juntament amb alguns documents.

 

L'exposició històrica s'acompanya d'una exposició artística. L'obra d'Antoni Miró, artista alcoià, s'emmarca dins el realisme social i en les seues sèries hi ha uns temes que es repeteixen com el rebuig a l'opressió i una crida a la llibertat i solidaritat humana.

 

Antoni Miró recull en aquesta mostra instantànies d'aquest acte de solidaritat del poble escandinau, de l'hospital i el seu personal, així com la cruesa de la guerra tant en els soldats com a la població civil. La força de les imatges i del color no deixa indiferent l'espectador.

Totes les imatges

Notícia publicada el 11 d’Abril de 2018