Vilamuseu dedica el Dia Internacional dels Museus a la solidaritat dels pobles suec i noruec amb l'espanyol en la Guerra Civil

Una placa commemorativa, una visita especial traduïda al noruec i la jornada divulgativa ‘De l’Hospital Suec-noruec d'Alcoi a la Vila Joiosa’ seran els actes principals

  

El Dia Internacional dels Museus 2018 se celebrarà demà 18 de maig a tot el món amb el lema ‘Museus Hiperconnectats: enfocaments nous, públics nous’. L'Ajuntament de la Vila Joiosa ha decidit celebrar aquest dia en Vilamuseu amb una jornada especial dedicada a les exposicions sobre l'Hospital suec noruec que alberga ara mateix el museu.

 

La jornada celebra la hiperconnexió que uneix la Vila amb el poble noruec. Aqueixa connexió ja va existir d'alguna manera aquell 1938 quan, després dels durs bombardejos d'Alcoi per l'aviació italiana, bona part del material i dels ferits de l'hospital de sang de l'Hospital Suec-noruec d'Alcoi es van traslladar al lloc on hui és Vilamuseu. Aquest era el major edifici públic de la comarca, ja funcionava com a Hospital Militar Base i tenia capacitat per a prendre el relleu d'Alcoi.

 

L'hospital, finançat amb l'ajuda de ciutadans anònims de Suècia i Noruega, va funcionar fins que les tropes rebels van entrar en la Vila el 29 de març de 1939. Ací va aguantar fins l'últim instant, i ací va ser detingut, el director de l'Hospital en la Vila, el prestigiós Doctor Manuel Bastos, un altre exemple d'honestedat i professionalitat. Bastos seria, com moltíssimes altres bones persones, víctima d'una brutal repressió. Huitanta anys després, la Vila li rendeix gratitud pública.

 

Amb motiu de la doble exposició que Vilamuseu dedica a aquella història de solidaritat dels pobles nòrdics cap a l'espanyol, el Dia Internacional dels Museus, a les 10.30 hores es descobrirà una placa commemorativa iniciativa de dos residents noruecs, Morten Jacobsen i Vidar Svendby. Ho han fet anònimament, en nom de tot el poble suec i noruec que, també anònimament, va costejar aquell important hospital. A les 11.00 hores hi haurà una visita especial traduïda al noruec a les exposicions «De l’Hospital Suec-noruec d’Alcoi a l’Hospital Militar Base de la Vila Joiosa, 1937-1939», comissariada per Àngel Beneito, i «L’Hospital Suec-noruec d’Alcoi», de l'artista Antoni Miró.

 

De vesprada els actes clouran amb una jornada en la qual participaran com a ponents Àngel Beneito, Albert Alcaraz, Agustí Galiana i Antonio Espinosa. S'analitzarà tot el procés que va portar l'Hospital a la Vila i els successos d'aquells anys en la ciutat i la seua comarca de 18.00 a 21.00 hores. Les persones assistents tindran ocasió de veure alguns objectes d'aqueix moment recentment trobats en excavacions arqueològiques.

Totes les imatges

Notícia publicada el 17 de Maig de 2018