Vilamuseu inaugura 'Esclavxs de la bellesa. Vestit i adorn personal en l'antiguitat'

L'exposició tracta d'integrar la perspectiva de gènere en l'elaboració de continguts i d'utilitzar un llenguatge no sexista al llarg del recorregut

  

Vilamuseu va inaugurar ahir, dijous 31 de maig, l'exposició temporal «Esclavxs de la bellesa. Vestit i adorn personal en l'Antiguitat». La mostra es compon d'unes 150 peces fenícies, gregues, púniques, egípcies, iberes i romanes procedents de la col·lecció d'arqueologia de Vilamuseu. El 70 % d'aquestes s'exposen al públic per primera vegada, i algunes són molt rellevants, com els grans gots de guerrers ibers o la variada col·lecció de collarets de granadures de vidre. L'exposició romandrà oberta durant 2 anys amb la finalitat «d’acostar les peces i els coneixements als ciutadans i ciutadanes de la Vila Joiosa, així com a tots aquells turistes i visitants que es passen per la localitat», segons va explicar el director de Vilamuseu, Antonio Espinosa. La inauguració va rebre la visita de la corporació municipal de l'Ajuntament de la Vila Joiosa i veïnat del municipi, que van poder observar de primera mà la preparació de les vestimentes en l'època per part del personal de Vilamuseu i van ser guiats en el recorregut per Espinosa.

 

«Esclavxs de la bellesa» aborda temes com la confecció del teixit, l'ús de fibres i els tints que utilitzaven en l'antiguitat. També compta amb una part dedicada a cura del cos, la cosmètica, el maquillatge i els pentinats. Finalment, es poden veure les joies i els adorns que lluïen, alguns només a l'abast d'una minoria. A més, l'exposició compta amb un itinerari sensorial que permet percebre a través dels sentits alguns teixits, olors de perfums o rèpliques en 3D de peces de Vilamuseu i altres museus com el Museu Arqueològic Nacional o el Museu de Cadis.

 

Al llarg del recorregut s'han integrat pantalles que mostren una recreació virtual de les termes públiques d'Al·lon, la ciutat romana de la Vila Joiosa, el procés d'elaboració d'un pentinat femení en època de l'emperador August o un tutorial de com posar-se una toga romana que hi ha en la Sala a disposició del públic. L'exposició també recrea altres espais com una estança d'una casa ibera amb un teler vertical meticulosament reproduït per Beate Schneider, especialista en teixit en època ibèrica. Es tracta, probablement, de la rèplica més fidel d'un teler antic que s'exposa actualment en un museu a Espanya. Durant la jornada, Schneider va explicar a les persones assistents el procés de tractar la tela durant l'època. També compta amb reproduccions d'un tocador o de pentinats i de vestits grecs, ibers i romans, algunes de les quals podran provar-se les persones visitants.

 

Es tracta de la primera exposició de producció completament pròpia que acull el nou edifici de Vilamuseu i està pensada en clau de disseny universal. D'una altra banda, s'ha integrat la perspectiva de gènere en l'elaboració de tots els seus continguts i s'ha utilitzat un llenguatge no sexista, començant pel mateix títol de l'exposició. «Ens sembla fonamental començar a contar la història des de diferents punts de vista, alguna cosa que també estem tenint molt en compte en la preparació d'activitats associades a l'exposició com a visites i tallers. Això és sol el primer pas per a lluitar contra el masclisme que existeix actualment», ha declarat l'alcalde de la Vila Joiosa, Andreu Verdú.

 

Espinosa va comentar a les persones assistents que a través del recorregut podrien veure les diferències que existien en l'antiguitat entre homes i dones, a causa que cada sexe utilitzava una vestimenta i uns complements diferents.

 

Finalment, esmentar que el disseny i muntatge de l'exposició s'ha realitzat amb un criteri de sostenibilitat ambiental: d'una banda, tractant de reaprofitar el mobiliari museogràfic existent i, de l’altra, utilitzant per a la gràfica materials naturals i reciclables com la fusta i el cartó, i intentant fugir, en la mesura que siga possible, de materials plàstics o no reciclables. A més, Espinosa va afirmar que el muntatge de l'exposició ha sigut elaborat sobretot per empreses i ciutadans de la Vila Joiosa, destacant d'aquesta manera el teixit productiu i la col·laboració per part de la localitat.

Totes les imatges

Notícia publicada el 01 de Juny de 2018