La Vila Joiosa recuperarà i farà visitable un dels bancals de cultiu més antics d'Europa

  

La Vila Joiosa recuperarà i farà possible les visites a un gran mur de 12 metres de llarg i quasi un metre i mig d'alçat del marge d'un bancal agrícola de l'època iberorromana a Hispània. Aquesta estructura és un testimoniatge d'excepcional importància arqueològica sobre els sòls agrícoles d'aquesta època i conserva tres filades alçades amb grans pedres calcàries del lloc.

 

Es tracta d'un dels bancals més antics d'Europa coneguts fins hui i és el millor conservat d'ells. Aquestes condicions li donen gran interés científic, cultural i turístic, i fan que meresca ser conservat per a la posteritat, alguna cosa única fins hui amb una resta d'aquest tipus i envergadura a Espanya.

 

La troballa es va produir fa uns mesos en un solar pròxim a la torre funerària de Sant Josep, un dels monuments romans més rellevants d'Hispània, i és molt similar a altres marges de bancal agrícola trobats en Vila Joiosa que es daten abans de l'Era: com els de la Cala (s. III a. C.) i Puntes del Moro (s. II a. C.). Aquests també es van realitzar amb pedres de molt gran grandària, la qual cosa els fa obres més imponents que els bancals moderns.

 

Per a garantir la seua conservació, les restes del mur seran traslladats a la Plaça de Lesera, en  Allonbay Village.  Aquesta solució ja es va adoptar amb èxit en el municipi per als dos monuments funeraris ibers de la plaça de la Creueta, que van ser reconstruïts per Vilamuseu als jardins de la Barbera dels Aragonés amb les pedres i orientació originals.

 

El grup promotor, a través de l'empresa d'arqueologia Alebus S. L., ha realitzat ja la documentació fotogramètrica en 3D de les enormes pedres —que facilitarà molt el re assemblatge—; i procedirà a desmuntar de forma sistemàtica i amb metodologia arqueològica cadascuna de les filades i el ripio antic que emplena els buits, numerant-les i traslladant-les ordenadament al recinte barrat de la Torre de Sant Josep. L'estructura romandrà en  aquest espai mentre Vilamuseu redacta un projecte de muntatge que permeta convertir aquest vestigi arqueològic en un nou i original atractiu del patrimoni vilero.

 

 

L'estructura ha sigut excavada pel grup promotor del Residencial Aqua (a través de l'empresa especialitzada Alebus S.L.) en la nova zona residencial coneguda com Allonbay Village, en la poma 13 del PP27 Torres del PGOU de la Vila Joiosa.

 

Totes les imatges

Notícia publicada el 30 de Juliol de 2018