Vilamuseu augmenta la seua accessibilitat a través de millores importants per a persones amb discapacitat

Visites amb interpretació a la llengua de signes i audiodescripció personal o pictogrames de comunicació augmentativa en les exposicions són les novetats principals

  

Vilamuseu serà més accessible que mai per a les persones amb discapacitat. El museu ha començat l'any amb un ambiciós projecte carregat de millores importants en l'accessibilitat per a persones amb discapacitat visual, auditiva i cognitiva, el qual permetrà l'accés als seus continguts dissenyat segons les necessitats d'aquestes persones.

 

Quant a la xarxa de millores dins el museu, s'han establit tres importants progressos que permetran dotar d'una major accessibilitat a les exposicions i mostres que acullen les instal·lacions de Vilamuseu i de la Casa Museu la Barbera dels Aragonés.

 

Per a això, en el marc de les novetats d'accessibilitat, les persones amb discapacitat auditiva podran fer ús d'un servei d'intèrpret de llengua de signes durant les visites guiades en tots dos museus. Aquesta prestació no suposarà cap cost addicional dins l'entrada, ja que estarà cobert per Vilamuseu mitjançant un acord de col·laboració de la Federació de Persones Sordes de la Comunitat Valenciana (FESORD), que posarà el seu personal a la disposició del museu. Aquestes mesures s'han implantat després de les reunions mantingudes entre el director de Vilamuseu, Antonio Espinosa, i la vicepresidenta de FESORD, Carolina Galiana.

 

Així mateix, el personal de Vilamuseu rep formació en tècniques d'audiodescripció personal per a dur a terme les visites guiades individuals per a persones amb ceguesa total o parcial. Tots dos museus compten amb més de 60 peces tàctils, tant originals com rèpliques etnogràfiques i arqueològiques, totes aquestes d'alta resistència i importància cultural. A més, en els dos últims s'han incorporat a la col·lecció tàctil més de 30 peces impreses en 3D, gràcies a subvencions de la Conselleria de Cultura i de l'Agència Valenciana de Turisme.

 

L'última de les mesures accessibles permetrà dotar a les exposicions del museu de pictogrames per a persones amb discapacitat cognitiva dins el marc de col·laboració amb ARASAAC (Portal Aragonés de Comunicació Augmentativa i Alternativa), que ja es van provar en 2018 en l'exposició del derelicte Bou-Ferrer en el Club Nàutic i en panells urbans. La primera inclusió dels pictogrames dins Vilamuseu serà en l'exhibició ‘Esclavxs de la Bellesa: vestit i ornament personal en l'antiguitat’, la primera exposició de disseny i producció pròpia de Vilamuseu. Gràcies a aquest sistema, es permetrà que les persones amb discapacitat puguen accedir als continguts més rellevants del museu.

 

Vilamuseu, en col·laboració amb l'ONCE d'Alacant, prepara al seu personal de guies per a utilitzar aquestes tècniques accessibles, i molt poc esteses en museus espanyols, per oferir als visitants una atenció personalitzada durant la seua visita i experiència en el museu.

 

L'any passat, l'Ajuntament de la Vila i Vilamuseu van ser guardonats a Luxemburg amb l'International Best Practices in Design for All Award, entregat per la Design for All Foundation, un reconeixment “als esforços que des de Vilamuseu i el consistori hem realitzat per a posar en marxa instal·lacions, exposicions i monuments accessibles i interessants per a tota la societat”, ha comentat Andreu Verdú, alcalde de la Vila Joiosa. “Encara hem de continuar treballant per a millorar i actualitzar els mètodes que permeten millorar l'oferta accessible d'exposicions culturals en el municipi”.

 

Aquest tipus de visites guiades tindran un cost de 1,5 euros per persona; no obstant això, les persones amb discapacitat i els seus assistents personals disposaran d'entrada gratuïta en la seua visita. És necessari reservar aquestes visites amb una antelació mínima de quatre dies.

 

Notícia publicada el 11 de Gener de 2019