Vilamuseu fusiona tradició i art urbà en la celebració del Dia Internacional dels Museus

  

Vilamuseu se suma a la celebració del Dia Internacional dels Museus, una efemèride organitzada pel Consell Internacional de Museus que té lloc el pròxim 18 de maig. El Museu de la Vila Joiosa ha preparat diverses activitats emmarcades en aquesta celebració que “permetran fusionar la tradició vilera i l'art urbà dels artistes locals en una jornada que farà un repàs a una part de la història contemporània de la Vila Joiosa”, segons ha indicat l'alcalde de la localitat, Andreu Verdú.

 

‘Els museus com a eixos culturals. El futur de la tradició’ és el lema triat per a celebrar el Dia Internacional dels Museus, en el qual la Vila Joiosa farà un repàs d'una obra mestra per a la tradició oral vilera com és Al trencall del maror i a l'art urbà local a través dels artistes Fèlix Gordero i Juan Aragonés.

 

Les activitats, amb entrada gratuïta, donaran començament dijous que ve 16 a les 19.00 hores amb un col·loqui sobre el llibre Al trencall del maror, en el qual es reflexionarà sobre el passat, el present i el futur d'aquesta obra mitjançant la participació d'Àngela Sellés, Malena Soler, Toni Lloret i Pepi Lloret, en un debat moderat per José Piqueras.

 

Al trencall del maror (1985, reeditada en 2013) recull contes, dites i cançons de la tradició oral de la Vila Joiosa transmeses de generació en generació i que “gràcies a l'esforç dels seus autors en recopilar, ordenar i publicar aquest material, mai es perdrà”, ha detallat Verdú. Aquest llibre conté diverses il·lustracions, les quals pertanyen al pintor, dibuixant, il·lustrador, autor i editor viler Felip Baldó i les obres del qual es recolliran en una exposició, comissariada per José Piqueras, durant el pròxim mes de juny.

 

Així mateix, les il·lustracions d'aquesta obra seran el punt de partida per a una intervenció plàstica que es realitzarà el dissabte 18 —Dia Internacional dels Museus— a les 11.00 hores en la façana de vidre de Vilamuseu, a càrrec dels artistes vilers Fèlix Gordero i Juan Aragonés, tots dos formats en la Facultat de Belles arts de la Universitat Miguel Hernández d'Altea i establits a la Vila Joiosa i la Nucia.

 

Aquests artistes fusionen en la seua obra la il·lustració, el disseny i d’altres tècniques plàstiques en les quals l'art urbà s'estableix com a nucli central del seu treball. Gordero i Aragonés s'inspiren en conceptes tradicionals de l'art urbà i presenten una mirada global amb la qual abandonen, de manera puntual, els carrers i traslladen les seues obres a museus, galeries i altres centres artístics sense perdre les seues arrels.

 

Durant aquesta jornada, el carrer Colón —en el qual se situa Vilamuseu— serà tallat per als vianants, des del carrer Barranquet fins a Canalejas, amb la finalitat que “els visitants puguen contemplar i gaudir d'aquesta obra exposada en les vidrieres exteriors del museu”, ha apuntat l'alcalde. L'acte estarà acompanyat d'un DJ set amb música urbana a càrrec de Sonidole i els visitants que consumisquen en els establiments d'aquest tram seran obsequiats amb entrades gratuïtes al Museu per a les seues pròximes visites.

 

Notícia publicada el 13 de Maig de 2019