La Vila Joiosa presenta una ‘Sala amable’ en el Lloc de la Guàrdia Civil per a atendre víctimes de violència de gènere

Aquesta iniciativa és la segona a Espanya i la primera de la Comunitat Valenciana

Facebook logo    Twitter logo

L'Ajuntament de la Vila Joiosa, en col·laboració amb la Guàrdia Civil, ha inaugurat hui una ‘Sala amable’ en el Lloc Principal de la Guàrdia Civil de la Vila Joiosa per a atendre víctimes de violència de gènere. Aquest espai acollidor està pensat per a atendre els xiquets i les xiquetes, víctimes de la violència de gènere, mentre la dona presta declaració durant la denúncia. La iniciativa és pionera, perquè només hi ha una altra igual al nostre país.

 

L'acte ha comptat amb la presència d'Andreu Verdú, alcalde de la Vila Joiosa; M. Araceli Poblador Pacheco, subdelegada del Govern a Alacant; José Hernández Mosquera, coronel en cap de la Comandància de la Guàrdia Civil d'Alacant; Antonio Jesús García Guzmán, capità en cap interí de la Companyia, Francisco Pascual Rivelles Martín-Pinillos, tinent-comandant del Lloc Principal de la Vila Joiosa; Modes Salazar Agulló, cap de la Unitat de Violència de Gènere sobre la Dona de l'Hospital General d'Elx; María Asunción Lloret, regidora de Benestar Social i Igualtat de la Vila Joiosa i uns altres membres de la corporació municipal.

 

Aquesta iniciativa, pionera en la Comunitat Valenciana, naix d'una Mesa de Coordinació Policial en Matèria de Violència Domèstica i de Gènere, realitzada a la Vila a l'inici de l'any, en la qual es va acordar la creació d'un ‘espai amable’ en les dependències de la caserna de la Guàrdia Civil, fruit de la necessitat d'atorgar al lloc de la benemèrita d'un espai oficial on atendre les víctimes amb humanitat i empatia, que busque eliminar la fredor de la denúncia en aquest tipus de casos.

 

La sala compta amb un mobiliari especial, adequat perquè els xiquets i les xiquetes puguen jugar i distraure's amb jocs educatius de tota mena, com ara pissarres, pintures, televisió, moqueta de goma per a evitar danyar-se mentre juguen, etc. Un espai acollidor on poder estar distrets i atesos mentre la dona interposa la denúncia.

 

L'alcalde de la Vila Joiosa, Andreu Verdú, ha destacat “la col·laboració de totes dues administracions per a dona un millor servei a la ciutadania, en aquest cas als més xicotets, ja que ells també són víctimes de la violència de gènere”. Andreu Verdú també ha aprofitat l'ocasió per a agrair a la Guàrdia Civil la seua “sensibilitat i empatia en aquests casos, i al govern d'Espanya per aqueix Pacte d'Estat contra la violència de gènere, que ens permet avançar en aquesta matèria amb iniciatives com la presentada hui”.

 

Per part seua, la subdelegada del Govern a Alacant, M. Araceli Poblador Pacheco, ha destacat la iniciativa com “una decisió molt positiva, innovadora i un gran encert, fruit de la comprensió de les institucions amb el problema de la violència masclista”, a més va subratllar que es tracta d'un espai “on es retornarà a unes persones la dignitat que un maltractador els ha intentat arrabassar”.

 

Modes Salazar Agulló, cap de la Unitat de Violència de Gènere sobre la Dona de l'Hospital General d'Elx, ha aprofitat l'ocasió per a fer una crida a les dones que pateixen l'assetjament de la violència masclista perquè “facen ús dels recursos estatals com el telèfon 016 d'atenció a les víctimes de violència de gènere, dels recursos municipals com els serveis socials de l'Ajuntament, i dels autonòmics, com ara el Centro Mujer o les oficines d'Assistència a les Víctimes del Delicte de la Generalitat.

 

A la Vila Joiosa existeixen 82 casos de dones actives que han denunciat agressions masclistes, 6 d'elles són de risc mitjà. 18 dones han fet ús del servei ATENPRO, servei telefònic d'atenció i protecció a víctimes de violència de gènere. De les 40 víctimes de violència de gènere assassinades a Espanya, només 8 ho havien denunciat. A la província d'Alacant s'han invertit 2 milions d'euros en matèria de violència de gènere, dels quals la Vila ha invertit uns 20.000 € dels fons de l'any. El cost de la sala ha sigut de 6.000 € i ha comptat amb la col·laboració de la Regidoria de Serveis Tècnics per al condicionament d’aquesta.

 

Totes les imatges

Notícia publicada el 12 de Setembre de 2019