Els aficionats a la mar participaran este cap de setmana en unes sessions d'estudi de la posidònia a la costa de la Vila Joiosa

Durant els dies 17 i 18 de febrer, bussejadors amateurs i professionals recopilaran informació sobre l'estat de floració i producció de fruits de la posidònia, localitzada davant de la costa vilera.

  

Imagen que acompaña la notícia
Els aficionats a la mar i bussejadors tenen una cita este cap de setmana a la costa de la Vila Joiosa. Els dies 17 i 18 de febrer s'organitzaran prospeccions al fons marí per tal de recopilar dades sobre l'estat de la posidònia.
 
El regidor de Medi Ambient i Platges, Carlos Soler, exposa que “es tracta d'una iniciativa molt interessant alhora que necessària per valorar el nostre ecosistema marí, per la qual cosa anime els amants de la mar que participen en aquestes jornades, perquè, viuran una experiència única: podran caracteritzar la floració i fructificació de la posidònia oceànica, fenomen que passa cada 10 anys aproximadament o en moments en què la planta està experimentat estrès”. La Posidònia oceànica és una planta marina i, a nivell europeu, és un bioindicador de la salut ambiental de l'ecosistema, a més de ser una mena de flora estrictament protegida.
 
En este sentit, Soler afegeix que “aquestes sessions i aquest projecte en què participem serveixen, també, per divulgar la conscienciació sobre la protecció del mar Mediterrani i la importància de preservar la biodiversitat. A nosaltres ens interessa molt conèixer l'estat de la posidònia i del mar Mediterrani en general ja que comptem amb un BIC subaquàtic, com són les restes Bou Ferrer, que requereix una màxima protecció i, a més, perquè volem impulsar la declaració de la costa vilera com a Lloc d'Importància Comunitària (LIC) per aconseguir reforçar la protecció del litoral i dels fons marins de la Vila Joiosa, així com restaurar l'hàbitat natural i garantir la qualitat de les aigües de les nostres platges per al bany”.
 
Les jornades començaran amb una xerrada sobre el projecte i el treball a desenvolupar i s'organitzaran els grups de treball, tant de suport a terra com a mar, segons el nivell d'experiència i de formació dels voluntaris participants.
 
Aquesta iniciativa forma part del projecte Biodivulga que porta a terme Posidonia Ecosports i que, en aquesta edició, col·labora l'Ajuntament de la Vila Joiosa amb l'objectiu d'investigar científicament la posidònia que resideix davant de la costa de la localitat.
 
El projecte Biodivulga pretén ampliar el coneixement científic de la biodiversitat dels ecosistemes marins de la província d'Alacant i implementar noves tecnologies per estudiar-lo, a través de la ciència ciutadana. El projecte es va iniciar el desembre del 2023 amb la primera campanya de mostreig a la costa d'Alacant, en què van participar més de 60 voluntaris, entre bussejadors, biòlegs, oceanògrafs i entusiastes de la ciència i de la conservació i van comprovar de primera mà els canvis a l'ecosistema marí.
 
Els projectes de divulgació científica capaciten el ciutadà amb les eines necessàries per donar suport als científics en la seua tasca, convertint-se en guardians de la biodiversitat. Els interessats que vulguen participar en aquestes jornades de prospecció marina, poden sol·licitar la seua inscripció com a voluntaris a l'enllaç online
  https://posidoniaecosports.com/producto/biodivulga-floracion-de-la-posidonia-2da-prospeccion/
Imagen que acompaña la notícia

Notícia publicada el 14 de Febrer de 2024