El Ple aprova la primera ordenança de convivència ciutadana que preserva l'espai públic i tipifica les conductes dels ciutadans amb sancions

El Ple també va aprovar l'oficialització de la bandera local i l'estratègia de mobilitat del municipi.

  

Imagen que acompaña la notícia
El Ple de l'Ajuntament de la Vila Joiosa, convocat hui en sessió ordinària, ha donat llum verda a l'aprovació inicial de l'ordenança de convivència ciutadana. Aquesta ordenança té per objecte preservar l'espai públic com a lloc de convivència i civisme, on totes les persones puguen actuar en llibertat i amb respecte als drets dels altres. Aquesta normativa va acompanyada de sancions i infraccions i s'aplica tant a localitzacions d'exteriors com als interiors d'edificis públics, així com a espais, instal·lacions o elements de titularitat privada i ús públic. Esta normativa vetlla pel compliment dels principis de convivència ciutadana, tant pel que fa al respecte de la dignitat dels veïns com a l'ús correcte dels espais públics, serveis, instal·lacions i mobiliari urbà. L'ordenança obliga a complir accions en matèria de neteja viària, tinença d'animals domèstics, ús de l'espai públic, contaminació acústica i normes de conducta als espais públics.
Per exemple, imposa l'horari d'ús dels contenidors de recollida de residus urbans de 20 a 22 hores; prohibeix el dipòsit de residus, mobles i enderrocs a les vies i espais públics; controla l'ús i la neteja dels espais públics per obres de construcció, per l'activitat d'establiments o per la celebració d'esdeveniments; controla la col·locació de cartells, valls, retolacions i altres elements publicitaris a les vies públiques; prohibeix l'oferiment de jocs o apostes, la venda ambulant, l'activitat d'aparcador de cotxes i la mendicitat en espais públics; regularitza l'ús de patinets, bicicletes, monopatines i jocs amb pilota; prohibeix orinar, defecar i escopir en espais públics, acampar, sacsejar catifes o robes des de finestres o balcons cap a la via pública, rentar-se o banyar-se a fonts, escalar arbres, arrencar flors o plantes i pertorbar el descans dels veïns de les 22.00 a les 8:00 hores; regularitza la tinença d'animals i tipifica els perillosos i els domèstics, així com impedeix el dipòsit d'excrements de les mascotes a les voreres i als parcs; controla els límits sonors establerts per llei per evitar la contaminació acústica i les molèsties als veïns; prohibeix comportaments a les platges, com el consum d'envasos de vidre, el dipòsit de qualsevol element o substància a l'aigua, l'abandonament dels parasols i les cadires i l'ús de les dutxes amb sabó, entre d'altres. Les infraccions es classifiquen en lleus, graves i molt greus i les sancions oscil·len entre 120 i 9000 euros. L'ordenança de convivència entrarà en vigor després de la seua publicació al Butlletí Oficial de la Província d'Alacant i prevaldrà sobre les ordenances específiques existents. El regidor de Seguretat Ciutadana, Jaime Santamaría, ha explicat que "no es tracta d´una normativa com a afany recaptatori sinó que aquesta és una eina essencial per mantenir l´ordre, la neteja i el respecte entre els ciutadans i ens ajudarà a combatre el vandalisme i el comportament incívic i aconseguir un poble segur, net i agradable per al gaudi de tothom”. En aquest sentit, Santamaría ha assenyalat que l'ordenança també alliberarà càrrega de treball a diversos departaments administratius de l'ajuntament i és una eina de treball més perquè els agents de la Policia Local puguen exercir les tasques i complir el servei al ciutadà. La proposta de l'ordenança presentada per l'equip de govern local ha tingut els suports dels grups municipals Vox i Gent per la Vila i les abstencions del PSOE i Compromís.
 
A l'ordre del dia també s'ha aprovat la bandera local oficial, que fins ara no estava reconeguda com a tal. El ple ha aprovat per unanimitat el dictamen del Consell Tècnic d'Heràldica que desestima la proposta de la bandera municipal amb caràcter històric o immemorial i accepta la bandera proposada de proporcions 2:3 de groc, quatre pals vermells horitzontals i l'escut de la ciutat a el centre i sense timbre com a bandera oficial. També s'ha aprovat l'estratègia de mobilitat del municipi, que s'aplicarà mentre es redacta i aprova el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible, permetent definir els objectius d'actuació i sol·licitar subvencions públiques; la modificació puntual del PP1 Cales i Talaies; i la modificació puntual del número 2 del pla de reforma interior M20 i TI13 La Cala 2 que incorpora una nova parcel·la dotacional pública per a la instal·lació d'un consultori d'atenció primària de la conselleria de Sanitat, la construcció del centre d'educació especial Secanet i la ubicació de l'extensió administrativa i les dependències de la Policia Local al barri de la Cala.
 
Així mateix, s'ha aprovat la moció presentada pel grup municipal Compromís que sol·licita que l'Ajuntament de la Vila Joiosa inicïe els tràmits per aconseguir una subseu de l'Escola Oficial d'Idiomes de Benidorm per al curs 2024-2025 a la Vila Joiosa, com a pas previ a disposar de un centre complet, amb els vots a favor dels grups municipals PP, PSOE, Compromís i Gent per la Vila i l'abstenció de Vox. El text de la moció s'ha modificat i s'ha eliminat la proposta d'assignar una altra localització al centre de formació per a adults Bernat d'en Sarrià.
 
El ple ha desestimat les mocions presentades pels grups municipals PSOE i Compromís. D'una banda, el PSOE i Compromís han presentat una moció conjunta que sol·licita l'aprovació d'una normativa que regule el funcionament intern dels taxistes de l'Associació Assistencial del Taxi Jonia. La proposta no s'ha aprovat amb els vots en contra del PP i Vox i l'abstenció de Gent per la Vila, ja que, segons el portaveu de Vox, David Moreno, esta proposta “només representa una minoria dels taxistes” i sol·licita un consens de tots. En aquest sentit, el regidor de Mobilitat Urbana, Jaime Santamaría, ha anunciat que l?equip de govern local està estudiant l?elaboració d?una ordenança consensuada entre l?ajuntament i els taxistes i que beneficiï als taxistes i als seus usuaris. D'altra banda, no s'ha aprovat la moció presentada pel PSOE que sol·licita actuacions en matèria d'accessibilitat, manteniment i augment de la vigilància al paratge natural de La Malladeta. A la sessió també s'ha aprovat la declaració institucional de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies sobre el Dia Internacional de la Dona el 8 de març.

Totes les imatges

Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia

Notícia publicada el 15 de Febrer de 2024