Vilamuseu exposa l'àncora de les restes de la nau britànica D.A. Gordon, enfonsada prop de la costa vilera a la I Guerra Mundial

La Generalitat Valenciana ha assignat aquesta àncora a Vilamuseu, que s'ha instal·lat al costat de l'amforari del restes Bou Ferrer i es podrà visitar a les visites guiades del museu.

  

Imagen que acompaña la notícia
Vilamuseu compta, des d'hui, amb una àncora del lesrestes de la nau britànica D.A. Gordon, un vaixell que va ser atacat i enfonsat prop de la costa de la Vila Joiosa durant la I Guerra Mundial. La peça va ser traslladada ahir des de Castelló, on ha estat tractada i restaurada a l'Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació IVCR+i.
 
L'àncora va ser requisada pel Servei de Protecció de la Naturalesa de la Guàrdia Civil el 2009 i, una vegada finalitzat el tractament, la Direcció General de Patrimoni Cultural Valencià ha resolt assignar el dipòsit de la peça a Vilamuseu, atenent criteris de proximitat al lloc de la troballa i d'idoneïtat de les instal·lacions i més garantia per a la conservació deguda.
 
Aquesta àncora, de tipus almirantatge d'1,6 tones de pes, creu d'1,70 metres, canya de 2 metres i cep de 2,40 metres, està instal·lada als magatzems visitables d'arqueologia subaquàtica, al costat de l'anforari del restes Bou Ferrer , i es podrà visitar a partir de la propera setmana a les visites guiades del museu.
 
L'àncora pertany al vapor britànic D.A. Gordon, destinat al transport de productes com a carbó o gra, que va ser atacat i enfonsat l'11 de desembre de 1917 davant del litoral de la Vila Joiosa, mentre realitzava el trajecte de Marsella a Melilla. Aquest mateix dia, en un període de 4 hores, el submarí alemany U64 va aconseguir enfonsar quatre grans mercants l'Owasco (Estats Units), el Crathone (Noruega), el Minorca i el D.A.Gordon (Regne Unit), davant de les costes vileres. Durant la I Guerra Mundial, la costa mediterrània d'Espanya va ser utilitzada com a ruta de trànsit segura pels vaixells mercants aliats fins que Alemanya va iniciar una batalla submarina per impedir el subministrament als països de la Triple Entente. Exemple d'això és que aquest submarí alemany va aconseguir enfonsar 45 vaixells aliats fins que va ser abatut el 1918.
 
El director de Vilamuseu, Antonio Espinosa, explica que “Vilamuseu recull des de fa anys informació de les restes enfonsades per aquest submarí localitzats en aigües de la Vila Joiosa. Com que ja té més de 100 anys, segons la convenció de la UNESCO sobre la protecció del Patrimoni Cultural Subaquàtic, ja són béns d'aquest patrimoni”. Així mateix, afegeix que “ha estat clau en aquest procés la col·laboració del Centre de Busseig Ali Sub de la Vila Joiosa, que ha subministrat dades i imatges de primera mà d'immersions de busseig tècnic i ha facilitat a Vilamuseu ia la Generalitat Valenciana molta informació d'arxius i hemeroteques recollida sobre aquests preus i sobre l'U64”.
 
La regidora de Patrimoni Històric, Rosa Llorca, valora aquesta cessió com “un reconeixement a la tasca de Vilamuseu i de la Vila Joiosa en la defensa i divulgació del patrimoni”, alhora que ha recordat la importància del mar en la història de la Vila Joiosa i “els vestigis que tenim a les costes vileres, així com la importància de la seva investigació i conservació com a eix fonamental del desenvolupament de la ciutat”.

Totes les imatges

Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia

Notícia publicada el 16 d’Abril de 2024