Un pesquer de la Vila extreu del fons del mar una gran àncora dels segles XVII o XVIII

  

Vilamuseu va rebre el passat dia 13 de novembre l'avís que un vaixell pesquer havia trobat una àncora de grans dimensions en les seues xarxes, que es podria datar en els segles XVII o XVIII.

 

El patró major de la Confraria de Pescadors de la Vila Joiosa va ser qui va donar l'avís al museu. El vaixell, el Pepe el Sargento, es dirigia a port amb una àncora de grans dimensions enganxada a les xarxes. El pesquer es trobava pescant en aigües entre la Vila i Alacant quan es va produir la troballa.

 

El director de Vilamuseu es va presentar al moll per analitzar aquesta àncora de 5 metres de longitud per 2,5 d'amplada d’ungla a ungla, un exemplar d'enormes dimensions que sembla correspondre, segons les primeres valoracions, a un gran navili del segle XVIII. Aquest era el tipus d'àncora que portaven les grans fragates espanyoles de l'època. La peça podria superar els 2.000 kg de pes.

 

En aquests tipus el cep, o braç transversal superior de l'àncora, era de fusta i per aquest motiu no s'ha conservat. No obstant això, sota una gruixuda capa de concrecions, el nucli metàl·lic es conserva en molt bon estat, per haver romàs semienterrada en el fang fins ara.

 

La regidoria de Patrimoni Històric de la Vila Joiosa, a través de Vilamuseu, va procedir, després de donar avís a la Comandància de la Guàrdia Civil d'Alacant, a traslladar l'àncora mitjançant una grua de gran tonatge fins al moll pesquer, on els Serveis Tècnics municipals van barrar el perímetre fins que ahir es va procedir a traslladar la peça fins al Club Nàutic de la Vila joiosa, on romandrà mentre es realitzen els tràmits oportuns davant la Conselleria d'Investigació, Educació, Cultura i Esport.

Totes les imatges

Notícia publicada el 15 de Novembre de 2017