La Ruta Morisca 2017 es clausura dissabte a Vilamuseu

Aquesta huitena edició ha ajudat a posar en valor el patrimoni relacionat amb la revolta morisca del segle XVII de la Vila, Finestrat, Benidorm i el Campello

  

Vilamuseu ha estat escollit com a escenari de la cloenda de la VIII Ruta Morisca 2017. Aquesta iniciativa va nàixer amb l'objectiu principal de documentar i posar en valor els escenaris de la província d'Alacant, vinculats a la revolta morisca de 1609 i 1610. Per a això, recull tant els aspectes geogràfics com els antropològics, culturals i històrics de la zona on es desenvolupa. La ruta s'ha anat obrint amb el temps al patrimoni cultural de totes les èpoques. Segons ha explicat l'impulsor del projecte, Manuel Pinto, «el 2017 ens hem centrat en les localitats de Benidorm, Finestrat, la Vila Joiosa i el Campello».

 

La cloenda d'aquesta VIII edició de la Ruta Morisca es desenvoluparà aquest dissabte 13 de gener de 2018 a la Sala A de Vilamuseu, amb un horari de 9 a 19.30 h. Compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de la Vila Joiosa i de l'Associació d'Estudis de la Marina Baixa (AEMABA) i l'entrada és lliure i gratuïta.

 

Durant la jornada, diferents investigadors parlaran sobre els següents temes:

- el castellum romà del Tossal de la Cala de Benidorm

- la Cala i la Torre de Morales o de Soler

- l'arqueologia a Finestrat

- Bernat de Sarrià

- l'arqueologia a la Vila Joiosa,

- el jaciment de la Campaneta de la Vila

- el Dr. Esquerdo i el seu sanatori de la Vila

 

Per concloure, es projectarà el documental Història i Patrimoni de la Vila Joiosa. A més, s'aprofitarà l'ocasió per presentar les jornades següents de la Ruta Morisca, que també tindran lloc properament a Vilamuseu, i que versaran sobre «La mar i la pirateria».

 

La Ruta Morisca es va iniciar el 2009 a Tàrbena. Des de llavors ha anat recorrent diferents localitats de la Marina Alta i la Marina Baixa per donar a conéixer la riquesa cultural, mediambiental i històrica. Sobretot, a través de visites guiades per diferents especialistes. Segons ha explicat Manuel Pinto, «comptem amb la col·laboració d'associacions culturals i ajuntaments. Es tracta d'una activitat voluntària, sense ànim de lucre, que destaca pels seus fins divulgatius».

 

Per exemple, el 2017 s'han realitzat diferents excursions al sud de la comarca, 4 d'aquestes al terme de la Vila Joiosa, per recórrer alguns de les fites principals de la rica arqueologia i l'impressionant patrimoni local. Per això, explica Pinto, «hem comptat amb la col·laboració de nombrosos experts. És el cas del director de Vilamuseu, Antonio Espinosa; el director de l'Arxiu Municipal, Albert Alcaraz; el president de AEMABA, Agustí Galiana, o l'arqueòleg viler, Antonio Sellés.

 

El principal valor del projecte Ruta Morisca és precisament transmetre a tots els públics, d'una manera entretinguda i propera, la gran riquesa del patrimoni de la província d'Alacant. Convidar-los a recórrer el terreny a peu i comprendre dins el paisatge.

 

 

Fotografies: Manuel Pinto

 

1. Visita de la Ruta Morisca al mirador de la Frontera-Desert al Santuari iber i romà de la Malladeta

2. Visita de la Ruta Morisca a la pedrera romana de Talaies

Totes les imatges

Notícia publicada el 12 de Gener de 2018