L'Ajuntament de la Vila i el Grup Ecologista Xoriguer posen en marxa una campanya per protegir la colònia de rates penades

Ja han començat a instal·lar-se en diferents punts de la localitat refugis per a aquests animals, que són molt beneficiosos per a protegir de plagues els cultius

  

La Regidoria de Medi Ambient i el Grup Ecologista Xoriguer s'han posat mans a l'obra per pal·liar el problema que pateix actualment la població de rates penades, per no trobar llocs adequats on passar l'hivern i poder criar. El desenvolupament urbanístic, la desaparició de velles construccions i l'ús d'insecticides estan abocant aquests animals a la desaparició.

 

El projecte es desenvoluparà durant els mesos de gener, febrer i març d'aquest any i inclou diverses accions diferents:

 

D'una banda, es construirà un centenar de caixes refugi de dos models diferents per albergar les rates penades i unes 70 caixes-niu per als falciots. Es col·locaran en diferents llocs públics del municipi, com ara 6 centres educatius de primària, 3 centres de secundària, biblioteques municipals, instal·lacions esportives, la Llar del Pensionista, etc. També es buscarà la col·laboració dels veïns de la Vila per ubicar les caixes en parcel·les particulars.

 

De l'altra, representants de Xoriguer realitzaran sessions educatives per a alumnes de 6é de primària de tots els centres educatius de la Vila durant gener i febrer. Per al projecte s'ha creat un quadern de treball amb el qual es pretén aportar una nova visió sobre les rates penades per aprofundir en les seues característiques i conscienciar del seu paper biològic. De fet, aquest és molt important perquè la seua dieta alimentària es basa en mosquits i insectes.

 

També es realitzaran siluetes de vinil amb forma de rata penada i de falciot, i es col·locaran en els vidres de les finestres per evitar que els animals xoquin contra aquests.

 

Durant els mesos de primavera, s'organitzaran sortides a diversos llocs de la Vila amb l'objectiu de comprovar l'eficàcia de les caixes refugi i realitzar un cens de rates penades.

 

Es realitzaran samarretes per donar suport a aquesta campanya.

 

També s'aprofitarà la campanya per a parlar d'altres aliats insectívors, com ara el falciot o l'oreneta.

 

Des del Xoriguer expliquen, de manera anecdòtica, que una sola rata penada pot menjar-se en una nit fins a 3.000 mosquits. Són animals als quals, per principi, tenim por i sobre els quals coneixem molt poca cosa.

 

En aquest sentit, el regidor de Medi Ambient de la Vila, Pedro Alemany, ha explicat que «aquesta campanya té una funció divulgativa important i pretén apropar-nos a les bondats i als beneficis d'aquests animals que, per exemple, protegeixen els cultius de les plagues d'insectes durant la nit. De fet, en molts punts d'Espanya s'estan realitzant projectes com el nostre, amb l'objectiu de potenciar les colònies de rates penades i protegir les hortes».

Totes les imatges

Notícia publicada el 02 de Febrer de 2018