La comunitat sueco-noruega celebra el Dia Internacional dels Museus en Vilamuseu

Els participants han gaudit d'una visita guiada en espanyol i noruec per les exposicions ‘De l’Hospital Suec-noruec d’Alcoi a l’Hospital Militar Base de la Vila Joiosa, 1937-1939’ i ‘L’Hospital Suec-noruec d’Alcoi’

  

Part de la comunitat sueco-noruega de la Vila Joiosa i la comarca de la Marina Baixa s'ha donat cita hui en Vilamuseu per a celebrar el Dia Internacional dels Museus 2018 amb un especial homenatge i una visita a les exposicions sobre l'Hospital sueco-noruec que alberga ara mateix el Museu. L'acte ha comptat a més amb la presència de les edils de l'Alfàs del Pi, Martine Mertens i Genoveva Tent.

 

L'acte ha començat amb un xicotet record a la història d'aquest hospital per part de l'alcalde de la Vila Joiosa, Andreu Verdú. El primer edil ha recordat com, després dels durs bombardejos d'Alcoi per l'aviació italiana, bona part del material i dels ferits de l'hospital de sang de l'Hospital Suec-noruec d'Alcoi es van traslladar al lloc on hui és Vilamuseu.

 

Verdú ha fet un especial esment al doctor Bastos «un altre gran exemple d'honestedat i professionalitat» ha destacat i ha tingut també record «per a qui va ser alcalde de la Vila Joiosa, Tomás Llorca Lloret, que va treballar en aquest hospital com a practicant, i el farmacèutic Ángel Tomás» ha conclòs.

 

L'alcalde ha agraït els pobles suec i noruec la seua solidaritat «gràcies amics per tot allò que vau fer, doncs va demostrar i demostra, que sou un poble solidari, entregat i just. Que lluiteu per ajudar i per donar suport als qui són atacats injustament i més necessiten una mà amiga». A més, ha posat l'accent a no oblidar aquesta fita tan important per a la Vila Joiosa: «hui és un dia molt especial, no només és el Dia Internacional dels Museus, en aquest hospital de la solidaritat, hui guarim una mica la nostra amnèsia històrica, hui fem una mica de justícia» ha finalitzat.

 

Després de la intervenció s'ha descobert una placa commemorativa iniciativa de dos residents noruecs, Morten Jacobsen i un altre persona, la qual han dut a terme de manera anònima en nom de tots els pobles suec i noruec que, també anònimament, va costejar aquell important hospital. El director de Vilamuseu, Antonio Espinosa, ha volgut mostrar una xicoteta sorpresa que tenia reservada per a aquest dia: l'últim xec de l'hospital d'Alcoi que la filla del que fora director del centre li ha enviat des de Noruega. Era un xec de 15.000 pessetes que no va donar temps a cobrar.

 

Després de l'acte s'ha realitzat una visita guiada en castellà i noruec per les exposicions «De l’Hospital Suec-noruec d’Alcoi a l’Hospital Militar Base de la Vila Joiosa, 1937-1939», comissariada per Àngel Beneito, i «L’Hospital Suec-noruec d’Alcoi», de l'artista Antoni Miró.

 

A la vesprada continuaran els actes de celebració del Dia Internacional dels Museus amb una jornada en la qual participaran com a ponents Àngel Beneito, Albert Alcaraz, Agustí Galiana i Antonio Espinosa. S'analitzarà tot el procés que va portar l'hospital a la Vila i els successos d'aquells anys en la ciutat i la seua comarca de 18.00 a 21.00 hores. Les persones assistents tindran ocasió de veure alguns objectes d'aqueix moment recentment trobats en excavacions arqueològiques.

Totes les imatges

Notícia publicada el 18 de Maig de 2018