El Ple de l'Ajuntament demana a la CHX el cessament de desembassament de cabals en els pantans de l’Amadòrio i Guadalest en època de sequera

Davant el desembassament ecològic realitzat per la CHX fa uns dies, l'Ajuntament de la Vila Joiosa insta aquest organisme que s'aculla al Pla estratègic de gestió de sequera a la comarca de la Marina Baixa aprovat en 2014 a la Vila Joiosa

Facebook logo    Twitter logo
Imagen que acompaña la notícia

Tots els grups polítics que componen el Ple de la Vila Joiosa han subscrit conjuntament una moció per demanar a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) que no torne a desembassar cabals dels pantans de l’Amadòrio i Guadalest en una època de sequera com la que vivim en aquest moment.

 

El Ple de l'Ajuntament demana que aquest organisme s'aculla al Pla estratègic de gestió de sequera a la comarca de la Marina Baixa, redactat el 2012 pel Consorci d'aigües per al proveïment i sanejament de la Marina Baixa i presentat a la CHX el 2013, on s'establixen les mesures i accions a adoptar en els diferents escenaris de sequera. Aquest Pla va ser aprovat per l'Ajuntament de la Vila Joiosa en 2014.

 

Per al Ple Municipal «la decisió de desembassament pot afectar negativament el benestar i el desenvolupament econòmic de la comarca, cosa que ha generat gran malestar a ciutadans i comunitats de regants de la Marina Baixa, fonamentalment pel fet que estem travessant una de les sequeres més greus dels últims anys i que els municipis de la comarca es proveeixen principalment d'aquests dos embassaments». La moció seguix dient que «segons les dades que manegem, l'embassament de l’Amadòrio es troba aproximadament al 20 % de la seua capacitat amb una reserva de 3 hectòmetres cúbics. Similars dades presenta l'embassament de Guadalest, qeu està al voltant del 25 % de la seua capacitat amb un volum d’emmagatzemament aproximat de 3,5 hectòmetres cúbics, el que fa que ens trobem en situació de dèficit hídric».

 

Tots els grups municipals, encara que són conscients de la importància que té el manteniment dels cabals ecològics en els llits i rambles dels rius Amadòrio i Guadalest, consideren que «en període de sequera cal prioritzar l'ús raonable d'un bé escàs com és l'aigua i donar preferència a l'abastiment de poblacions i al regadiu».

 

Després d'aquestes argumentacions, el Ple de la Vila Joiosa per unanimitat va aprovar sol·licitar a la CHX el cessament immediat de desembassament de cabals en períodes de sequeres, demanar l'elaboració d'un protocol de desembassament específic per a cada pantà en època d'alerta que tinga en compte els factors singulars de cada comarca, com el dèficit hídric, la meteorologia, la pluviometria, l’hidrologia, la geografia, la geologia, etc. A més, s'insta aquest organisme a buscar unes altres alternatives per al manteniment dels cabals ecològics, com pot ser l'aprofitament de les aigües sobrants de les depuradores que actualment aboquen a la mar.

Imagen que acompaña la notícia

Notícia publicada el 22 d’Abril de 2016