Vilamuseu presenta la seua peça d'hivern: l'ou de la vida eterna

Es tracta de dues noves peces de la seua col·lecció, incorporades a les últimes excavacions de la necròpolis de Casetes, una de les quals és una peça única a la península ibèrica.

Facebook logo    Twitter logo
Imagen que acompaña la notícia

Vilamuseu presentà ahir en societat la seua peça estrella per aquest hivern: l'ou de la vida eterna. D'aquesta manera, el museu de la Vila Joiosa posarà cada estació de l'any en relleu una peça o grup de peces d'especial valor. Una vegada exposades Vilamuseu realitzarà conferències, visites guiades i publicacions sobre aquestes. Aquests ous romandran exposats fins al març.

 

La peça d'hivern de 2017 són dos closques d'ous d'estruç decorades, trobades recentment en el sector Jovades de la necròpolis de Casetes. Són dues peces feniciopúniques magnífiques: en primer lloc, un ou d'estruç pintat amb flors i palmetes de la tomba 445; i, en segon lloc, un casquet, també retallat d'un ou d'estruç, en relleu pintat en vermell, amb un símbol astral (una estrella o el sol), similar al símbol del déu oriental del sol, Shamash, procedent de la tomba 503. Aquesta segona és una troballa única a la península ibèrica.

 

Les peces van aparèixer en dues grans tombes de cambra rectangulars amb bancs correguts en el fons, les parets de terra es van endurir mitjançant foc. Els ous d'estruç tenen un significat de resurrecció i de fertilitat. Es considera que aquestes peces servien de recipient per a l'energia vital o l'ànima del difunt.

 

Els comissaris de la peça d'hivern de 2017 són Hélène Li Meaux, conservadora al Departament d'Antiguitats Orientals del Museu del Louvre (París); així com Diego Ruiz i Mª José Velázquez, arqueòleg i restauradora de Vilamuseu, respectivament.

Les excavacions de la rotonda del vial d'enllaç amb l'autopista, al sector Jovades de la necròpolis de Casetes, van donar un gran nombre de tombes, moltes d'estes molt antigues, dels segles VII-VI aC. Després d'aquestes importants excavacions s'ha plantejat que a la Vila Joiosa hi haguera originalment una colònia fenícia —similar a la descoberta cap a 1990 en La Fonteta (Guardamar)—, a la qual corresponen les dotzenes de tombes orientalitzants excavades a la necròpoli de Casetes.

Totes les imatges

Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia

Notícia publicada el 25 de Gener de 2017