La responsable de Col·leccions Mediterrànies del Primer Mil·lenni abans de Crist al Louvre imparteix una conferència a Vilamuseu

En l'acte realitzat ahir es va presentar també la publicació de la peça d'hivern 2017 del museu: ‘L'ou de la vida eterna’

Facebook logo    Twitter logo
Imagen que acompaña la notícia

La Doctora Hélène Li Meaux, responsable de Col·leccions Mediterrànies del Primer Mil·lenni abans de Crist del Departament d'Antiguitats Orientals del Museu del Louvre, va impartir ahir una conferència sobre "Els ous d'estruç fenicis" a Vilamuseu.

 

En la conferència va situar els importants exemplars d'ous d'estruç fenicis trobats recentment a la necròpoli de Casetes de la Vila Joiosa en el context de la civilització fenícia a la Mediterrània. Una de les peces, un casquet decorat amb un símbol astral, és única a la Península Ibèrica.

 

Aquesta conferència s'emmarca dins dels actes programats pel museu per a la difusió de la peça d'hivern de 2017 de Vilamuseu, comissariada per la mateixa doctora Li Meaux (Musée du Louvre), Diego Ruiz i Maria José Velázquez (Vilamuseu). La peça d'hivern consta de l'ou d'estruç pintat amb flors i palmetes de la tomba 445, així com el casquet, també retallat d'un ou d'estruç, en relleu enfonsat pintat en vermell, amb un símbol astral (una estrella o el Sol), similar al símbol del déu oriental del Sol, Shamash, procedent de la tomba 503.

 

Les peces van aparèixer en dues grans tombes de cambra rectangulars amb bancs correguts en el fons, les parets de terra es van endurir mitjançant foc. Els ous d'estruç tenen un significat de resurrecció i de fertilitat. Es considera que aquestes peces servien de recipient per a l'energia vital o l'ànima del difunt.

 

Les excavacions de la rotonda del vial d'enllaç amb l'autopista, al sector Jovades de la necròpolis de Casetes, van donar un gran nombre de tombes, moltes d'aquestes molt antigues, dels segles VII-VI aC. Després d'aquestes importants excavacions s'ha plantejat que a la Vila Joiosa haguera originalment una colònia fenícia —similar a la descoberta cap a 1990 en La Fonteta (Guardamar)— a la qual corresponen les dotzenes de tombes orientalitzants excavades en la necròpoli de Casetes.

 

Durant la conferència es va presentar una publicació col·leccionable, el primer número de la qual versa sobre aquesta peça d'hivern. Es tracta d'un dossier de 20 pàgines que es pot adquirir a Vilamuseu.

Totes les imatges

Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia

Notícia publicada el 17 de Març de 2017