Vilamuseu inaugura l'exposició del MARQ 'Guardians de Pedra. Els castells d'Alacant'

Facebook logo    Twitter logo
Imagen que acompaña la notícia

Vilamuseu va albergar ahir la inauguració de l'exposició «Guardians de Pedra. Els castells d'Alacant», cedida per la Fundació MARQ i el Museu Arqueològic Provincial d'Alacant. A l'acte van assistir el diputat provincial de Cultura, César Augusto Asencio; l'alcalde de la Vila Joiosa, Andreu Verdú; el director-gerent del MARQ, Josep Albert Cortés; el director tècnic del Museu Arqueològic d'Alacant, Manuel Olcina; el comissari de l'exposició, José Luis Menéndez; el representant Fundació Banc Sabadell, patrocinadora de la mostra, José María López, i membres de la corporació municipal.

 

Durant les intervencions el diputat de Cultura, César Augusto, va voler destacar el caràcter accessible d'aquesta mostra «que conté codis QR amb informació sonora, un mapa amb algunes de les fortificacions en tres dimensions per poder tocar-les» ha comentat el diputat. César Augusto va convidar tots els assistents a aturar-se en la part de l'exposició dedicada a la Vila Joiosa i va agrair l'Ajuntament la faena per albergar aquesta mostra. Per la seua banda, l'alcalde de la localitat, Andreu Verdú, va voler també mostrar el seu agraïment a la Diputació i al MARQ per aquesta exposició i les diferents col·laboracions realitzades amb Vilamuseu, i ha animat els ciutadans de la Vila a visitar «Guardians de Pedra. Els castells d'Alacant»: «una exposició per aprendre més de la nostra història i que fomenta el turisme cultural per la nostra província» va comentar Verdú.

 

L'exposició, que romandrà en Vilamuseu fins al 20 d'octubre, mostra la gran riquesa de la província d'Alacant que compta amb més de 230 castells, fortificacions, torres costaneres, torres de refugi, cases fortes, fortins i bateries. Aquests 'guardians de pedra' representen una part molt important del patrimoni cultural de ciutats, viles i pobles alacantins.

 

Al llarg de la història, la singularitat de l'orografia ha convertit el territori d'Alacant en cruïlla i frontera entre regnes i cultures, i va ser escenari directe de l'enfrontament pel poder i per la terra o de la por dels pacífics habitants de la costa davant les temudes incursions corsàries. L'exposició presenta, a través de textos amens i de múltiples curiositats que els amants del turisme de castells de gaudir, diverses rutes sorprenents per més de mil anys de fortificacions.

 

«Guardians de Pedra. Els castells d'Alacant» és una exposició itinerant que convida a recórrer la província d'Alacant a la recerca d'aquells monuments. L'exposició es complementa i es tematitza en Vilamuseu amb informació sobre les importants fortaleses de la Vila Joiosa, declarades béns d'interès cultural: tant les muralles urbanes renaixentistes i el seu castell medieval com l'església-fortalesa gòtica de l'Assumpció (una de les tres de la província d'Alacant), les torres de guaita de l'Aguiló i del Xarco (dues de les millors conservades de la província) i les cinc torres d'horta (Dalt, Baix, Torreta, Simeó i Campaneta).

 

En relació amb això, en l'exposició s'exposen algunes peces relacionades amb atacs patits per les muralles de la Vila, com a grans boles de pedra que es llançaven amb primitives peces d'artilleria anomenades bombardes. També s'exposen alguns vestits antics de les Festes de Moros i Cristians, l'origen a la Vila van ser les desfilades de les milícies urbanes que, armades per la Generalitat, defensaven la Vila en primera instància en cas d'atac corsari. Les primeres festes que es té notícia són de 1752, quan encara hi havia atacs de flotes barbaresques.

Totes les imatges

Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia

Notícia publicada el 09 de Juny de 2017