Vilamuseu acull l'exposició ‘Elogi de la Mar’ sobre l'artista Llorenç Pizà

Mig centenar d'obres formen aquesta exposició que va ser inaugurada ahir per l'alcalde de la localitat i la regidora de Cultura

Facebook logo    Twitter logo
Imagen que acompaña la notícia

L'alcalde de la Vila Joiosa, Andreu Verdú, i la regidora de Cultura, M. de los Ángeles Gualde, van inaugurar ahir l'exposició «Elogi de la mar», una invitació per apropar-nos a l'obra de l'artista Llorenç Pizà Montesinos (Benaguasil, 1950 - La Vila, 2012) a través d'un dels seus temes favorits: la mar.

 

Mig centenar d'obres formen aquesta exposició, en la qual trobem una gran varietat de recursos pictòrics i gràfics sobre diferents suports. Aquest pintor valencià ja havia iniciat a mitjans dels setanta una prometedora trajectòria en el camp de la pintura mural i les arts visuals. Les seues figuratives composicions de crítica social i unes noves propostes paisatgistes van poder veure en les seues exposicions a la Casa de la Cultura de la Vila Joiosa en 1975 i 1977. Prompte es va integrar amb ferms llaços familiars i d'amistat a la nostra ciutat, on es va jubilar el 2010 com a catedràtic de Dibuix de l'Institut La Malladeta.

 

Al voltant de 1980 va començar aquesta important sèrie sobre la mar recolzant-se en l'ús magistral de l'aerògraf. Llorenç, mitjançant imatges hiperrealistes i atractives paradoxes visuals, va reclamar la immensa bellesa de la mar abans de ser contaminat per tantes accions irreflexives. Poc a poc va anar poblant aquest espai simbòlic amb danses de peixos i arc de Sant Martí sobre les ones. També amb arquitectures marines, ports imaginaris i penya-segats esculpits per la brisa.

 

El seu interès pels aspectes de difusió de l'obra d'art el va portar a interessar-se pel gravat calcogràfic i, més tard, per les estampacions serigràfiques. Diverses d'aquestes obres seriades apareixen en l'exposició, així com algunes de les planxes metàl·liques amb l’instrumental corresponent utilitzat i altres elements disposats en vitrines per facilitar els aspectes didàctics en les visites.

 

A mitjans dels huitanta, amb una decidida gestualitat en el traç i una actitud neoexpressionista, Llorenç va bolcar tota mena d'emocions sobre noves figures: habitants marins, arlequins amb peix, bussejadors en capbussades, nadadores veloces que fan vibrar l'aigua i banyistes esvaïdes que es deixen enlluernar per l'abisme enmig d'algues i peixos. Va ser també una renovada aposta per la pintura, amb formats una mica més grans.

 

Des dels anys noranta va continuar la seua investigació plàstica sobre superfícies i fons marins, per enriquir els valors de colors i textures amb papers prèviament gravats. És una etapa en què va coincidir la seua important dedicació a l'àmbit del disseny, activitat que va continuar durant la dècada següent. En aquest sentit cal recordar també a Llorenç com a dissenyador i col·laborador de muntatges expositius sobre el patrimoni arqueològic de la Vila Joiosa, com el del MARQ el 2011

 

Aquesta exposició a Vilamuseu, continuadora de la qual el Museu de la Universitat d'Alacant (MUA) li va dedicar el 2014, mostra part de la valuosa trajectòria artística d'un autor proper i poc donat a discursos transcendents sobre la seua obra i, menys encara, sobre la seua manera d'entendre el món. Ell en tenia prou amb viure-ho, amb deixar-se seduir per la mar i amb mostrar la seua joie de vivre mitjançant suggerents formes i colors. La mostra, comissariada per José Piqueras, estarà oberta al públic fins el 17 de setembre de 2017.

Imagen que acompaña la notícia

Notícia publicada el 17 de Juny de 2017