Vilamuseu exposa una moneda de temps de la fundació de ‘Vilajoiosa’

Es podrà veure aquesta moneda en la planta baixa de Vilamuseu en el seu horari habitual i de manera gratuïta

Facebook logo    Twitter logo
Imagen que acompaña la notícia

A partir d'aquest divendres 7 de maig i fins al mes de juliol, Vilamuseu exposa una moneda datada 1318, pocs anys després que Benat de Sarrià atorgara la Carta Pobla. “Coneixem aquest document a partir de transcripcions i això ha fet que estudis recents proposen com a data de fundació el 8 de març de 1301 en lloc del 8 de maig de 1300 com es tenia entés”, informen fonts de Vilamuseu.

 

La moneda es coneix com a “croat” nom que prové de crucesignatum per la gran creu que porta en el revers. Va ser utilitzada en el regnat de Jaume II d'Aragó, s'encunyaven a Barcelona i circulaven per tot el territori de la Corona d'Aragó.

 

La troballa d'aquest vestigi de la nostra història es va donar de manera fortuïta en 1999 durant una excavació d'urgència d'un solar de carrer Pizarro i evidencia la vinculació d'aquests primers pobladors de la Vila Joiosa amb l'economia de la Corona d'Aragó.

 

Enguany, per raons de salut pública, des de l'Ajuntament de la Vila no s'ha considerat adequat realitzar actes commemoratius ni representacions de l'atorgament de la Carta Pobla per part de Bernat de Sarrià com en anys anteriors, per això s'exposa aquesta peça museística per a gaudiment de la ciutadania i visitants de Vilamuseu, en commemoració del 720é aniversari de la fundació de la ciutat. El públic podrà veure aquesta moneda en la planta baixa de Vilamuseu en el seu horari habitual i de manera gratuïta, i conéixer així, de primera mà, els orígens de la Vila Joiosa com a enclavament costaner medieval.

Totes les imatges

Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia

Notícia publicada el 06 de Maig de 2021