Arranquen les obres de construcció del nou CEIP Gasparot de la Vila Joiosa

Amb una inversió de 6,9 milions d'euros, el CEIP Gasparot forma part dels més de 27,4 milions d'euros que destina la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport a la millora de sis centres educatius de la Vila Joiosa

Facebook logo    Twitter logo
Imagen que acompaña la notícia

La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport ha començat aquesta setmana les obres de construcció del nou CEIP Gasparot de la Vila Joiosa. Aquesta intervenció, amb una inversió de 6,9 milions d’euros, forma part dels més de 27,4 milions d’euros que destina el departament del conseller Vicent Marzà a la millora de sis centres educatius de la capital de la Marina Baixa.

El director general d’Infraestructures Educatives, Víctor Garcia, destaca que “amb l’inici de la construcció del nou CEIP Gasparot, junt amb les obres del nou CEIP Doctor Álvaro Esquerdo, que han començat aquest estiu, una actuació del pla Edificant finançada per la Conselleria amb 6,2 milions d’euros i gestionada per l’Ajuntament de la Vila Joiosa, s’inicia el compte arrere perquè la comunitat educativa d’aquesta ciutat diga adeu definitivament el pròxim curs 2022-2023 als barracons estructurals heretats pel Govern del Botànic de l’anterior administració, que obria col·legis íntegrament en aules prefabricades sense cap projecte de construcció”.

A més, Garcia, recalca que els 27,4 milions d’inversió d’Educació de la Generalitat en la millora dels centres educatius de la Vila Joiosa “generaran 685 llocs de treball directes i indirectes que ajudaran a recuperar l’economia local en aquests temps de pandèmia”.

L’alcalde de la Vila Joiosa, Andreu Verdú, subratlla que “l’Ajuntament de la Vila Joiosa i la Conselleria d’Educació han demostrat el seu compromís amb la comunitat educativa del centre, i la seua voluntat per a agilitzar al màxim els tràmits per procediment d’urgència que adjudicaren les obres del CEIP Gasparot que, en uns mesos, canviaran els barracons de l’actual escola per unes instal·lacions educatives eficients i d’última generació que dignificaran l’ensenyament educatiu del col·legi Gasparot”.

Andreu Verdú agraeix al director general d’Infraestructures Educatives, Víctor Garcia, al conseller, Vicent Marzà, i al president, Ximo Puig, “el compromís i la confiança depositada per la Generalitat amb la comunitat educativa de la Vila Joiosa”, i estén els seus agraïments al personal de l’Ajuntament de la Vila Joiosa, i de la Regidoria d’Educació en particular, que “s’han esforçat al màxim per a agilitzar els tràmits administratius perquè la Vila Joiosa puga disposar de dos col·legis nous el pròxim curs 2022-2023”.

Recorda l’alcalde de la Vila que els més de 27,4 milions d’euros del Consell destinats a millorar les infraestructures educatives de la localitat, suposen “la major inversió educativa en dècades per a la Vila Joiosa”; una cosa “molt positiva” per a Verdú, que qualifica d’“èxit” l’aposta educativa de la Generalitat amb programes com el pla Edificant, que permet la millora i l’ampliació de cinc centres educatius de la Vila Joiosa.

Educació inverteix a través del pla Edificant 20,5 milions d’euros en la Vila amb l’objectiu de construir el nou CEIP Doctor Álvaro Esquerdo, que ja està en obres amb una inversió de 6,2 milions, i ampliar l’IES Marcos Zaragoza, on s’invertiran 11,4 milions d’euros. Els 2,9 milions d’euros restants es destinen a la millora de l’eficiència energètica i de l’accessibilitat dels CEIP Hispanitat, Mare Nostrum i el CEE Secanet.

La construcció del CEIP Gasparot s’ha licitat pel procediment d’urgència amb l’objectiu d’acurtar els terminis de la tramitació. Les obres van eixir a concurs públic per més de 6,9 milions d’euros (IVA inclòs) i es van adjudicar a la unió temporal d’empreses (UTE) que formen Vialterra Infraestructuras i Edifesa per poc més de 5,9 milions d’euros. El termini d’execució de les obres, que han començat aquesta setmana és de 12 mesos.

El nou CEIP Gasparot serà un col·legi de dues línies amb dues aules d’Infantil de 2 anys i 6 aules d’Infantil de 3-5 anys, 12 de Primària, gimnàs, dues pistes esportives, patis diferenciats per a Infantil i Primària i un menjador per a 360 alumnes en dos torns i cuina pròpia. El Gasparot escolaritza actualment uns 270 alumnes i el nou centre que comença a construir-se ara té una capacitat per a 450 alumnes.

 

Una escola adaptada a les exigències de sostenibilitat del segle XXI

Totes les aules i la resta d’espais docents i administratius de la nova escola estaran climatitzats i adaptats a les exigències de sostenibilitat del segle XXI, ja que el centre té una qualificació energètica A gràcies al fet que s’ha dissenyat amb un potent aïllant tèrmic i un sistema de façanes ventilades. A més, disposarà d’una caldera de calefacció d’alta eficiència energètica i enllumenat de tipus led, amb sensors que regulen la intensitat segons la il·luminació que entre de l’exterior, junt amb un sistema de plaques solars per a garantir el subministrament d’aigua calenta.

Igualment, disposarà d’aljubs que arreplegaran l’aigua de la pluja per a reaprofitar-la en els vàters i en el reg de l’hort escolar i els jardins.

L’aulari d’Infantil tindrà una única planta, on s’organitzaran totes les aules, que disposaran de banys amb accés directe i patis propis. L’edifici central, que serà totalment accessible, ja que disposarà d’ascensor, tindrà dues plantes (planta baixa i primera planta) i semisoterrani.

La parcel·la cedida per l’Ajuntament de la Vila Joiosa en l’avinguda de l’Alfàs del Pi (cantó amb els carrers del Ferrocarril i Confrides) té 8.228,67 m². S’aprofitarà el pendent per a situar el gimnàs de 159 m² i tot el seu equipament (vestidors, dutxes…) en el semisoterrani de l’edifici principal.

En aquest bloc principal, la planta a nivell del sòl albergarà el menjador, la cuina, la zona d’administració i direcció, l’aula d’usos múltiples i les aules de suport per a treballar reforços en grups xicotets, així com les sales d’equips docents. En la primera planta se situaran les 12 aules de Primària, la biblioteca, l’aula d’informàtica i l’aula polivalent. Totes les aules tindran vidres enfosquits i panells protectors per a regular la intensitat de la llum que entra de l’exterior, per a contribuir així al confort climàtic.

Els dos edificis estaran equipats amb unitats de ventilació i tractament de l’aire (UTA) equipades amb sensors de CO?, que renovaran constantment l’aire de les aules per a garantir-ne la qualitat òptima.

El nou col·legi tindrà 4.446,36 m² construïts, 2.000 m² de pati (1.200 m² per a Primària i 600 m² per a Infantil) així com dues pistes esportives de 44 × 22 metres (968 m² en total) i un hort escolar de 180 m², una zona enjardinada de 338 m² i un aparcament per a automòbils amb un total de 15 places. En total, tots els espais lliures exteriors a disposició de l’alumnat sumen més de 4.000 m².

El pendent del terreny també s’aprofitarà per a construir unes graderies en un dels laterals majors de les pistes esportives amb la finalitat que puguen ser utilitzades tant per a l’observació de les activitats esportives com per al descans durant els períodes d’esbargiment.

Cal recordar que la construcció del nou CEIP Gasparot ja es va adjudicar a final de 2019 per més de 5 milions d’euros i els treballs es van iniciar el novembre d’aquell any, però uns mesos després l’empresa adjudicatària hi va renunciar, per això les obres s’han tret de nou a concurs públic pel procediment d’urgència.

 

Totes les imatges

Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia

Notícia publicada el 10 de Setembre de 2021