El llibre de la història de la Vila Joiosa, escrit fa un segle, va ser presentat ahir a Vilamuseu

L'obra, d'Ignacio Martí Miquel, ha estat publicada per l'Institut de Cultura Juan Gil-Albert de la Diputació d'Alacant

Facebook logo    Twitter logo
Imagen que acompaña la notícia

Vilamuseu va acollir ahir a la vesprada la presentació del llibre sèrie Ensayo e Investigación la Historia de Villajoyosa d'Ignacio Martí Miquel. L'acte va comptar amb la presència de Joan Borja, director del Departament de Publicacions i Investigació de l'Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert, i Pilar Feced, com a representant de la família i els tres editors científics.

 

Ensayo e Investigación la Historia de Villajoyosa d'Ignacio Martí Miquel, escrita entre 1887 i 1922, ha estat publicat per l'Institut de Cultura Juan Gil-Albert de la Diputació d'Alacant. Amb això es recupera la figura d'un dels primers historiadors alacantins, que, al contrari del que passa en altres ciutats, com ara Dénia o Alacant, on Roc Chabás o Figueras Pacheco, respectivament, són ben coneguts i valorats, va caure en l'oblit. Martí passarà així, per fi, a ocupar el lloc que li correspon en la historiografia vuitcentista valenciana.

 

Ignacio Martí Miquel és un dels primers historiadors de la Marina Baixa. La seva obra abasta no només la Vila Joiosa, sinó també els pobles que llavors formaven part del seu partit judicial: Benidorm, Relleu, Orxeta i Sella. Va ser, doncs, una referència obligada a la comarca, especialment per recuperar la història dels segles XVIII al començament del XX, dels quals aporta dades importants.

 

L'edició d'aquest llibre, de 607 pàgines i un miler de notes de l'autor i els editors, inclou la transcripció íntegra de l'obra manuscrita d'Ignacio Martí Miquel. L'Ajuntament de la Vila Joiosa, a través d'Vilamuseu (Xarxa de Museus i Monuments de la Vila Joiosa), va realitzar la tasca de transcripció del llibre que constava de 3.235 pàgines manuscrites en 19 llibretes, organitzades en 12 capítols, realitzada pel voluntari de Vilamuseu Francisco Martínez Zaragoza entre 2010 i 2013, sota la direcció de la responsable de col·leccions museístiques de Vilamuseu, Amanda Marcos.

 

Agustí Galiana (president de l'Associació d'Estudis de la Marina Baixa, AEMABA) i Antonio Espinosa (director de Vilamuseu), amb Francisco Martínez, han estat els editors científics, i han realitzat les subsegüents revisions i introduït tot l'aparat crític i gràfic. És, per tant, una edició comentada i crítica, amb nombroses anotacions dels editors científics per a corregir aspectes que en l'època eren poc coneguts i per facilitar la comprensió del text al lector del s. XXI.

 

Rosa Feced Valero, vídua d'Ignacio Martí Miquel, va conservar sempre els manuscrits tot i diferents canvis de domicili i, finalment, va llegar l'obra a Francisco de Urmeneta Martí, el seu nét, que els va donar a Vilamuseu el 2009, gràcies a les gestions de M. Pilar Feced i Agustí Galiana. A més, Urmeneta va conservar tots els documents de l'historial militar i judicial del seu avi, que han estat de gran ajuda, i els originals dels quals els acaba de donar a Vilamuseu.

Totes les imatges

Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia

Notícia publicada el 10 de Març de 2017