Esports i Patrimoni Històric celebren l'equinocci de primavera amb observació arqueoastronòmica i ioga al santuari de la Malladeta

Facebook logo    Twitter logo
Imagen que acompaña la notícia

Les Regidoria d'Esports i de Patrimoni Històric de la Vila Joiosa han organitzat aquest matí una activitat especial per celebrar l'equinocci de primavera al santuari iber de la Malladeta. S'ha tractat d'una sessió de ioga que incloïa l'observació de la sortida del sol. D'aquesta manera, s'han unit un ritual sagrat amb més 23 segles d'antiguitat, relacionat amb la sortida del sol, amb una pràctica molt estesa en els nostres temps com és el ioga, i, en concret, amb la tècnica del Sungazing seguida de meditació. Aquesta tècnica consisteix a mirar al sol alguns segons durant la seua sortida o posada; l'objectiu d'aquesta acció, promoguda per Vilamuseu, era unir temps i cultures passades i presents, per posant en valor alhora el patrimoni cultural de la localitat.

 

La situació del santuari iber i romà de la Malladeta, actiu entre aproximadament els anys 350 aC i 80 dC, guarda una estreta relació amb els equinoccis. Els ibers buscaven un element en el paisatge que poguera mesurar el desplaçament del sol i marcar l'inici de l'any astronòmic, una cosa fonamental per a fixar la data d'activitats agrícoles de les quals depenia la supervivència, com ara la sembra. En aquest cas, aquesta fita en el paisatge és l'illa de Benidorm, per la qual apareix el sol únicament en els equinoccis. En altres santuaris ibers el sol surt per fites geogràfiques molt evidents, com el cim d'una muntanya o el fons d'una vall, però aquest és l'únic cas conegut en el món iber en el qual apareix per una illa.

 

Cal puntualitzar que els ibers no coneixien la data exacta de l'equinocci astronòmic, que requereix uns càlculs molt avançats, de manera que tenien en compte la línia mitjana exacta entre els dos extrems del desplaçament del sol a l'horitzó, que són els dos solsticis (d'hivern i d'estiu). Aquesta línia, que marca el que anomenem el 'dia meitat entre solsticis', s'utilitzava per fixar l'inici d'any i el calendari agrícola. Per les investigacions realitzades gràcies al conveni entre l'Ajuntament de la Vila Joiosa i l'Institut d'Astrofísica de Canàries s'ha constatat que aquesta primavera el dia meitat es produeix el 22 de març, l'endemà passat que l'equinocci astronòmic, i per això s'han realitzat hui les activitats.

 

Els assistents han començat la jornada de celebració de l'equinocci a les 06.30 del matí amb una sessió de ioga impartida per Alicia Llorente. Aquesta ha consistit en diferents asanes de Hatha Ioga, Sungazing (‘mirar al sol’) en el moment just de la sortida del sol i meditació. Finalment, s'ha realitzat la salutació a les quatre direccions, una antiga dansa dels indis Cherokees.

Totes les imatges

Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia

Notícia publicada el 22 de Març de 2017