Vilamuseu exposa fins l'1 d'octubre algunes de les peces més importants trobades en l'última campanya del Bou-Ferrer

La Vila ha celebrat hui el Dia Mundial del Turisme amb una jornada de portes obertes al Museu dedicada al patrimoni costaner i el turisme sostenible

Facebook logo    Twitter logo
Imagen que acompaña la notícia

Vilamuseu exposa des de hui, 27 de setembre, fins el pròxim 1 d'octubre algunes de les peces trobades en l'última campanya d'excavació del derelicte Bou-Ferrer. Aquest fet, poc freqüent a causa de la importància de les peces i de la troballa molt recent, coincideix amb la celebració del Dia Mundial del Turisme que aquest any la Vila celebra sobre el tema «El patrimoni costaner de la Vila Joiosa i el turisme sostenible».

 

La celebració del Dia del Turisme va començar la passada setmana amb una activitat impulsada per les regidories de Turisme, Patrimoni Històric i Medi Ambient que va consistir en ioga i observació arqueostronòmica al santuari de la Malladeta i batuda i neteja de la zona verda.

 

La jornada de hui, a la qual ha assistit la regidora de Turisme, Marta Sellés, ha consistit en una visita temàtica a l'exposició «Guardians de Pedra» i a l'exposició de Llorenç Pizà, de temàtica relacionada amb les agressions a les costes, en Vilamuseu. Després d'això, s'ha inaugurat la mostra Bou-Ferrer 2017: «Peces trobades a la campanya d'excavacions de 2017 en el derelicte Bou-Ferrer».

 

Aquesta exposició s'inscriu dins la celebració dels actes commemoratius del Dia Mundial del Turisme 2017, atés que el derelicte Bou-Ferrer té un impacte notable en el turisme de qualitat a la Vila Joiosa, ja que atreu bussejadors que poden baixar al fons durant els treballs d'excavació, dins de les activitats autoritzades del projecte, i a gran quantitat d'aficionats a l'arqueologia clàssica que durant tot l'any poden visitar el «Taller del Bou-Ferrer i la Navegació Antiga» a Vilamuseu.

 

Vilamuseu exposa aquestes peces en horari ininterromput de 10.00 a 19.00 hores. (Excepte els festius divendres 29 i diumenge 1, que l'horari serà de 10.00 a 14.00 hores). Les peces romandran exposades un termini tan breu perquè han de ser submergides en aigua per evitar el seu deteriorament i el dilluns 2 d'octubre passaran als laboratoris per començar la seua restauració. Les peces de fusta només estaran exposades el 27 i 28 de setembre, per evitar que els afecte la llum abans de ser tractades.

 

Dues de les peces més importants són un dupondi i un sesterci de Neró encunyats entre 64 i 68 dC. Aquestes peces, aparentment modestes, són importantíssimes, ja que revelen amb tota seguretat que el vaixell no es va poder enfonsar abans de l'any 64 dC.

 

També s'exposen dos dels nous lingots de plom recuperats. Un d'aquests, a més de les marques ja conegudes en lingots anteriors del vaixell, IMP[erator] GER[manicus] AVG[ustus], és a dir, 'propietat de l'emperador Germànic Augusto', n’introdueix una de nova: NER[onis] C[urator] A[quarum], que fa esment al senador responsable de l'abastament d'aigua a la ciutat de Roma sota el mandat de Neró. Aquest segell certifica que el Bou-Ferrer navegava cap a Roma, la capital de l'imperi, i no a un altre port de la Mediterrània; que es va enfonsar quan encara regnava Neró, és a dir, abans del 68 dC, quan va morir, i que el plom era una compra del palau imperial.

 

Això situa el naufragi entre el 64 i el 68 dC i, immediatament, sorgeix l’explicació probable per la necessitat de tal quantitat de plom en lingots tan grans. Fins ara només es coneixien lingots d'uns 40 kg; és la primera vegada que apareixen peces tan grans, d'entre 68 i 72 kg. El segon lingot que s'exposa va ser marcat amb el seu pes exacte en lliures romanes: CCXIX, és a dir, 72 kg.

 

El plom del Bou-Ferrer es destinava, amb tota probabilitat, a la reconstrucció del sistema de canonades d'aigua a pressió de Roma després de l'incendi o, fins i tot, als complexos sistemes hidràulics de l'enorme palau que Neró va construir sobre els barris incendiats, la sumptuosa Domus Áurea (la 'Casa Daurada'), que tenia banys, fonts, un menjador giratori mogut per aigua i, fins i tot, un gran llac artificial.

 

A més, s'exposen tres de les set guies de carregadors trobades, és a dir, peces en forma de D que anaven cosides a les veles i que tenien un orifici pel qual corrien els caps d'hissar i arriar les veles. Aquestes peces són una troballa també de primera importància, perquè són raríssimes, són de les poques trobades en derelictes romans. El seu estat de conservació és extraordinari. La presentació de les peces ha anat a càrrec del codirector de les excavacions, Carlos de Juan, juntament amb membres de l'equip científic i de les institucions del projecte.

Totes les imatges

Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia

Notícia publicada el 28 de Setembre de 2017