Vilamuseu és triat per Ibermuseos entre els tres museus que realitzen una prova pilot per a avaluar la seua eina d'autodiagnòstic de sostenibilitat

L'elecció de Vilamuseu entre els 10.000 museus iberoamericans que componen el programa cooperatiu d'Ibermuseos posa en relleu l'esforç del museu de la Vila per desenvolupar la sostenibilitat dins del marc de l'Agenda 2030

Facebook logo    Twitter logo
Imagen que acompaña la notícia

El mes d'agost passat Ibermuseos va convidar formalment un museu valencià, Vilamuseu, a ser un dels tres seleccionats entre els 10.000 museus iberoamericans per a avaluar la seua nova eina d'autodiagnòstic d'accessibilitat abans de donar-li la forma definitiva i llançar-la a tots els museus d'Iberoamèrica i la Península Ibèrica. L'elecció d'aquest museu valencià és una prova de la fortalesa dels nostres museus i posa en relleu l'esforç de Vilamuseu per desenvolupar la sostenibilitat dins del marc de l'Agenda 2030.

 

El Programa Ibermuseos reuneix 13 països iberoamericans. Compta amb el suport administratiu de l'Organització d'Estats Iberoamericans (OEI) i el suport financer de l'Agència Espanyola de Cooperació per al Desenvolupament (AECID). Ja en 2017 Vilamuseu va ser triat per Ibermuseos com un dels 50 museus de referència en matèria social, cultural, ambiental i de gestió econòmica d'Iberoamèrica.

 

Per a aquest pilot s'ha triat a tres museus de referència en sostenibilitat integral: un museu nacional del Perú, el Museu de Chavín; un museu regional del Brasil, el de São Joao del Rei del Brasil, i un museu municipal espanyol, Vilamuseu, per a cobrir així una diversitat geogràfica i tipològica.

 

Els treballs s'han desenvolupat durant tot el mes de setembre i han suposat diverses reunions en línia de l'equip de treball d'Ibermuseos i els tres museus seleccionats. Ha consistit a avaluar un qüestionari de més de 90 preguntes, que han reduït a unes 55, a proposar millores en la seua estructura i formulació, i a adequar-lo al llenguatge museològic espanyol d'Amèrica i d'Espanya, i portuguès del Brasil i de Portugal, per a reflectir la seua diversitat. La coordinació s'ha realitzat des de la Unitat Tècnica del Consell Intergovernamental d'Ibermuseos, que actualment té la seua seu en el Museu Nacional d'Etnologia de la Direção-Geral do Património Cultural de Portugal.

 

El personal de Vilamuseu, tant tècnic com administratiu, el de consergeria i de beques, ha analitzat els diferents apartats del formulari i ha aportat les seues idees i propostes, per a fer l'avaluació més democràtica i representativa. Vilamuseu per la seua part ha convidat a la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, com a institució tutelar dels museus valencians, a participar en el pilot, a través d'un tècnic de la Direcció Territorial d'Alacant.

 

Per a Andreu Verdú, alcalde de la Vila Joiosa, “és un orgull que Vilamuseu siga un dels tres museus que avaluen aquesta eina entre la gran quantitat de museus de renom i igualment compromès amb els ODS de la xarxa d'Ibermuseos.” Sens dubte, diu l'alcalde, “es tracta d'un reconeixement a l'esforç i acompliment que l'equip de Vilamuseu ha realitzat per a complir amb el gran repte de sostenibilitat al qual s'enfronta la societat actual.”

 

“Tenim al nostre abast molts mitjans perquè la nostra activitat diària puga ser més sostenible, però això requereix un esforç de coordinació i compromís per part de totes les institucions per a convertir-nos en referència social, ambiental i cultural d'aqueix canvi cap a un futur més amable i sostenible.”, conclou Verdú.

 

L'eina estarà disponible abans del final de 2021 i gràcies ella tots els museus iberoamericans podran analitzar fins a quin punt compleixen els objectius de l'Agenda 2030 en els cinc àmbits de la divulgació, educació, investigació, conservació i governança. Amb aquesta informació, Ibermuseos podrà mostrar anualment l'evolució d'aquests paràmetres als seus països participants per a comprovar el seu grau de compromís amb els 17 objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de l'Agenda 2030 de l'ONU.

 

Totes les imatges

Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia

Notícia publicada el 25 d’Octubre de 2021