Artilleria de l’Islam i Llauradors són les noves companyies que protagonitzen l'exposició ‘Música, pólvora i desembarc’

Totes dues companyies patrocinen l'espai dels quarters en la mostra festera per a acostar els visitants als costums, a les vestimentes, a la decoració i a la història

Facebook logo    Twitter logo
Imagen que acompaña la notícia

Les companyies de Moros i Cristians de la Vila Joiosa, Artilleria de l’Islam i Llauradors són les noves protagonistes de l'exposició “Música, pólvora i desembarc”. L'exposició inaugurada el passat a l'agost de 2021, compta amb un espai ambientat com un quarter de festes; cada tres mesos dues companyies festeres de la Vila Joiosa, una mora i una altra cristiana, patrocinen aquest espai per a acostar-nos als seus costums, vestimentes, decoració i història.

 

La companyia mora Artilleria de l’Islam nasqué en 1964 conformada per un grup de treballadors de la fàbrica de xocolate Hijos de Marcos Tonda, fundadors de la companyia. El seu element més característic és el canó, que està present en tots els actes oficials i en el quarter. El primer canó, Kha-in, era propietat de Pedro Orts. En 1993 es va trencar i es va encarregar un nou canó a una fosa d'Alcoi. Es diu Gargamel i continua utilitzant-se actualment.

 

En el bàndol cristià, la companyia Llauradors naix en 1952 però participa de manera continuada des de 1973 quan un grup de joves del barri de l'Horta la va refundar. Representa el poble armat amb eines del camp per a véncer l'amenaça barbaresca. En la desfilada porten cistelles de verdures i fruites, forques i carrosses que mostren aspectes del treball del camp com la trilla, una vinya, una almàssera o un forn de pa.

 

Totes dues companyies compten amb vídeos amb imatges antigues, així com fragments d'entrevistes a algunes persones integrants d'aquesta. Les entrevistes completes estan també disponibles en el canal de Youtube de Vilamuseu. Tant les entrevistes com la documentació de peces i història de les companyies aniran engrossint l'Arxiu històric de la festa, que és un dels objectius de l'exposició.

 

D'altra banda, cada tres mesos canvia l'exposició de la vitrina de documents. Després d'haver tingut els primers mesos l'acta del miracle de les llàgrimes, cedit per la Parròquia de l'Assumpció, i posteriorment el Llibre de despeses de l'Ajuntament de 1752, de l'Arxiu municipal, on apareixen documentades per primera vegada les festes de Moros i Cristians en honor de Santa Marta, i el document original del programa de festes de l'any 1876, cedit per l'Associació Santa Marta, en aquesta ocasió la vitrina alberga les partitures originals de les composicions del mestre Francisco Lacalle i Blasco. La marxa àrab "Zalé Arráez", de 1964, amb dibuix de Jaime Galiana Cardona, el pasdoble "A la Vila, ciutat de la Joia", 1986, i la marxa de processó "A Santa Marta", 1992.

 

El canvi de companyies festeres ha estat acompanyat d'un programa d'Onda Cero Marina Baixa, entitat coorganitzadora de l'exposició, en directe des de Vilamuseu, en el qual s'han entrevistat les personalitats protagonistes de totes dues companyies.

 

L'acte de presentació ha estat presidit per la regidora de Cultura de la Vila Joiosa, Isabel Perona, juntament amb altres autoritats de la corporació municipal; l'arxiver municipal, Albert Alcaraz; el director de Vilamuseu, Antonio Espinosa; representants de la Junta Directiva de l'Associació Santa Marta i d'Onda Cero Marina Baixa, coorganitzadors de l'exposició, així com representants de totes dues companyies presentades durant l'acte, els qui han donat una breu explicació de la mostra exposada.

 

Totes les imatges

Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia

Notícia publicada el 02 de Juny de 2022