La Vila Joiosa s'inundarà de papallones violetes per mostrar el seu rebuig a la violència de gènere el dia 25 de novembre

La regidoria de Benestar Social i Igualtat està promovent entre ciutadans, associacions, centres educatius i comerços la confecció de papallones de color violeta amb què decoraran el centre social Llar del Pensionista i els aparadors dels establiments el Dia Internacional contra la Violència de Gènere.

Facebook logo    Twitter logo
Imagen que acompaña la notícia
La regidoria de Benestar Social i Igualtat està promovent el projecte social i educatiu “El batec de les papallones. Temps per al canvi” amb què pretén involucrar tota la ciutadania de la Vila Joiosa en la visibilització del rebuig a la violència de gènere.
 
Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona el proper 25 de novembre, la regidora de l'àrea, Maite Sánchez, convida tots els ciutadans a participar en aquesta iniciativa col·laborativa que consisteix en la confecció manual de papallones de color violeta, bé siga de cartró, paper, tela o llana, amb què decorar diversos espais de la localitat. “Volem animar tots els vilers i vileres que s'involucren en la denúncia d'aquesta xacra que patim dia a dia a la nostra societat, ja que, a data d'avui, la realitat crua llança el nombre de 50 dones assassinades a mans dels seus parelles o exparelles i d'un menor a les mans del seu pare a Espanya”, assenyala Sánchez.
 
 
Per dur a terme aquest projecte, la regidoria de Benestar Social ha engegat diverses activitats. D'una banda, ha organitzat un taller al centre social Llar del Pensionista per fabricar les papallones morades, dins del programa d'activitats. Així mateix, ha animat a participar els membres de les associacions sociosanitàries amb què col·labora el departament, a l'Hospital Asilo Santa Marta, al centre ocupacional Talaies i al centre de dia de la Fundació Aragonès perquè decoren les seues instal·lacions o les porten al centre social Llar del Pensionista.
 
D'altra banda i gràcies a la col·laboració de la regidoria de Comerç, se'ls ha proposat als comerciants decorar els aparadors dels establiments amb papallones violeta durant la segona quinzena del mes de novembre. I, a més, amb la cooperació de la regidoria d'Educació, s'ha convidat les escoles infantils, col·legis i instituts a sumar-se a aquesta iniciativa i crear papallones per decorar tant els seus centres educatius com la Llar. La participació dels centres educatius va més enllà de la confecció de les papallones violeta, ja que la regidoria de Benestar Social i Igualtat els ofereix recursos didàctics i informació per treballar la violència de gènere adaptada al nivell de l'alumnat, a més de participar en una activitat organitzada per la regidoria dEducació vinculada a aquest tema.
 
Des del dia 20 al 24 de novembre es recolliran les papallones en horari de 10 a 13 hores al centre social Llar del Pensionista. El personal de serveis tècnics i de benestar social s'encarregarà del muntatge i de la composició creativa de la decoració de dues papallones gegants compostes pels milers de papallones que es recopilen. La decoració es podrà apreciar el divendres 24 de novembre a les 18 hores, quan s'organitzarà un acte commemoratiu del Dia Internacional contra la Violència de Gènere, amb la lectura d'un manifest reivindicatiu i l'actuació d'un duet musical de guitarra i clarinet.
 
La regidora de Benestar Social i Igualtat, Maite Sánchez, convida tots els veïns i veïnes que també porten les papallones  a la Llar per compondre aquesta decoració tan especial i que els ciutadans també comparteixquen a les seues xarxes socials fotos de la decoració morada amb l'etiqueta #lavilalatidodelespapallones25-N.
 
 
El projecte “El batec de les papallones. Temps per al canvi” conté més activitats. El 17 de novembre, l'auditori del centre social Llar del Pensionista acollirà l'obra de teatre "Passos Lleugers", de la companyia Ravalera Teatre. Aquesta actuació, a les 19 hores, estarà acompanyada d´un debat posterior a partir de l´argument de l´obra de teatre, una adaptació del llibre de Dacia Maraini, i que suposa una eina per combatre la violència de gènere. L'obra de teatre, que compta amb la col·laboració de la seu universitària de la Universitat d'Alacant a la Vila Joiosa, Amnistia Internacional i les regidories de Benestar Social i d'Educació, també serà interpretada aquell mateix dia en horari de matí per a l'alumnat d'educació secundària dels instituts de la localitat.
 
Dirigit també a l'alumnat de secundària, la regidoria de Benestar Social i Igualtat ha organitzat la trobada “Amor del bo” amb la sexòloga i psicòloga especialitzada en gènere, Isa Duque, la “Psicowoman”. La xerrada tindrà lloc el 13 de novembre al matí al Teatre Auditori i s'hi parlarà sobre adolescència, educació sexoafectiva i relacions.
 
“El batec de les papallones. Temps per al canvi' és una adaptació de la proposta 'El batec de les papallones depèn de la nostra actitud' que va posar en marxa dues dones, Isabel Gallardo i Itziar Prats, el 2018 després de l'assassinat de dues xiquetes, Nerea i Martina, a mans del seu pare. La connexió del símbol de les papallones sorgeix de l'origen del 25 de novembre, data que l'ONU instaura com a Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra la Dona el 1994, en record de l'assassinat de les germanes Mirabal o 'Papallones', com es les coneixia. Les germanes Mirabal, Pàtria, Minerva i María Teresa, van ser assassinades el 25 de novembre de 1960 per ser opositores actives de la dictadura de Rafael Leónidas Trujillo, a la República Dominicana.
 
 
Des de la regidoria de Benestar Social i Igualtat, durant tot l'any es treballa la prevenció del sexisme i la violència contra les dones. En aquest sentit, la regidora Maite Sánchez, explica que “a les escoles, s'ofereixen espais de reflexió a l'alumnat de 4t i 6è curs per desmuntar els estereotips relacionats amb el gènere. L'alumnat de 1r ESO realitza el taller “Bloqueja el teu masclisme, instal·la igualtat” per debatre i clarificar conceptes vinculats a la igualtat d'oportunitats, el masclisme i el feminisme. I l'alumnat de 3r ESO participa al programa “Prevenció de la violència sexual i de gènere per consum de pornografia entre adolescents”.
 
Aquest any també s'hi organitzaran tallers de prevenció a l'Escola de Persones Adultes durant el mes de novembre. A la sessió “Escola d'igualtat” s'abordaran qüestions relacionades amb el masclisme, la violència contra les dones o les desigualtats que genera el sistema de cures.
?

 

Totes les imatges

Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia

Notícia publicada el 07 de Novembre de 2023