L'exposició de cartografia “La forma del mar” s'inaugura al Mercat amb motiu del 20è aniversari

Aquesta mostra de 16 mapes de navegació cedida per Casa Mediterráneo estarà exposada al Mercat municipal fins al 20 de gener.

Imagen que acompaña la notícia
16 mapes de navegació formen l'exposició “La forma del mar” que s'ha inaugurat este matí al Mercat municipal dins de la programació d'activitats per celebrar el 20è aniversari. Aquesta col·lecció de mapes de la conca mediterrània des del segle XIII a.C. fins al segle XVIII són exemplars reproduïts en grans dimensions, alguns dels quals procedeixen de la biblioteca del Congrés dels Estats Units, que ha recopilat Casa Mediterráneo.
 
La mostra comprèn mapes que recreen des dels viatges d'Ulisses segons la versió del geògraf Francesco Constantino Marmocchi fins al mapamundi més gran conegut, dibuixat pel cartògraf Monti a Milà. Hi podem trobar referències literàries, filosòfiques i científiques que ampliaran la visió dels visitants sobre el mar Mediterrani. Els mapes exposats són Els viatges d'Ulisses (s.XII a.C.), Anaximandron (Grècia, s. VI a.C.), Hecateu de Milet (s.V a.C.), Heròdot (s.V a.C.), Eratòstenes-Estrabó (s.III a.C.), Els viatges d'Enees (Roma, s. XII a. (s.XI), Alfons V de Portugal (s.XV), El mapa dels Borgia (s.XV), Urbà Monti (s. XVII), La sublim porta (s. XVI) i Cresques Aabraham (s.XIV) ).
 
En esta exposició descobrirem cóm ha canviat la concepció del mar entre terres, com s'ha transformat al llarg dels segles, sempre gràcies a la valentia dels navegants, la curiositat dels viatgers i l'aguda ment dels estudiosos.
 
 
L'acte d'inauguració ha estat presidit per l'Alcalde de la Vila Joiosa Marcos Zaragoza i acompanyat pel director general de Casa Mediterráneo, Andrés Perelló, i per un de dos els comissaris de l'exposició, David Calle, que n'ha explicat cada exemplar al llarg del recorregut.
 
David Calle ha explicat que “la Mediterrània ha estat un dels mars més importants de la història. Va constituir la principal via comercial i cultural del món, connectant Àfrica, Àsia i Europa. A més, va ser l'escenari de múltiples llegendes i mites, els ensenyaments i prototips de comportament humà dels quals han arribat fins als nostres dies i continuen estant presents a l'imaginari col·lectiu”.
 
Per la seua banda, el director de Casa Mediterràneo, Andrés Perelló, ha destacat que esta exposició amplia coneixements sobre el mar Mediterrani i les seues aportacions a la història de la humanitat, a més que “retrata també el valor mercantil de la Mediterrània, que va veure florir a les civilitzacions més importants de la història occidental: egipcis, minoics, fenicis, cartaginesos, grecs, romans... Un desenvolupament que no hauria estat possible sense els mapes, imprescindibles a l'hora de guiar la navegació i permetre intercanvis de tot tipus”.
 
L'Alcalde Marcos Zaragoza ha agraït la generosa cessió d'aquesta col·lecció per part de Casa Mediterráneo i ha afegit que esta col·laboració entre l'Ajuntament de la Vila Joiosa i Casa Mediterráneo marca el començament del que esperem que siga una sèrie d'aliances fructíferes en el futur, on puguem explorar junts les riques històries que esta mar ha guardat gelosament al llarg del temps”. “L'exposició que hui inaugurem ens convida a fer un viatge a través del temps i les cultures que han deixat la seua empremta a les costes del Mediterrani. Hi podem contemplar l'evolució de les representacions del món mediterrani, evidenciant la profunda revolució cultural que les diferents civilitzacions han protagonitzat en aquest entrellaçat escenari entre terres”, ha apuntat Zaragoza.
 
L'exposició romandrà a les instal·lacions del Mercat municipal fins al 20 de gener.

Totes les imatges

Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia

Notícia publicada el 15 de Novembre de 2023