La Regidoria de Patrimoni Històric instal·la 11 panells de gran accessibilitat en enclavaments significatius de la ciutat

Aquest nou model incorpora la lectura fàcil i pictogrames per completar la seua accessibilitat intel·lectual i accés directe a una aplicació intel·ligent gestionada per Vilamuseu

  

Imagen que acompaña la notícia

La Regidoria de Patrimoni Històric de l'Ajuntament de la Vila Joiosa ha instal·lat 11 panells de gran accessibilitat en llocs clau del municipi pel seu valor històric. Aquests panells permeten conéixer d'una forma completament accessible la torre romana de Sant Josep amb el seu recinte i jardins funeraris romans (amb 6 panells); el Parc Cultural del Castell (amb 4 panells); i el sector de la necròpolis fenícia i romana de Casetes, conservat sota la nova rotonda davant de la fàbrica de Xocolates Valor (amb 1 panell). Aquests indicadors informatius han estat dissenyats per Vilamuseu i en la redacció dels textos ha participat l'Arxiu municipal.

 

Els panells del Castell substitueixen els anteriors, que es trobaven molt deteriorats pel sol. Per evitar que això torne a passar, els nous són d'un material compost per paper i resina premsats a alta pressió. Presenten una altíssima resistència a impactes i colps, al desgast, al ratllat, a la llum, l'aigua, a la calor i al fred i són fácils de netejar. A més, es mantenen insensibles als grafits.

 

De fet, l'empresa vilera Terra Ferma és pionera en l'aplicació a Espanya d'aquest material per a panells interpretatius de patrimoni cultural i natural. A aquesta resistència s'afegeixen ara les exigències d'accessibilitat universal de Vilamuseu, per la qual cosa s'han aplicat làmines de braille per a persones cegues i codis QR en relleu.

 

Les aplicacions d'aquestes tecnologies són molt diverses i útils, ja que aquests codis, que es poden llegir des de qualsevol telèfon intel·ligent, donen accés a una aplicació web autogestionada per Vilamuseu. Des d'allà, l'usuari pot triar entre audiodescripció per a cecs en 6 idiomes, llengua de signes espanyola per a persones sordes o mapa d'itinerari més accessible per a cadascuna de les rutes a Google Maps. També ofereix altres recursos, com ara vídeos o llocs web amb més informació. La base dels panells és accessible a cadires de rodes i presenta una alçada apta per a tothom.

 

Es tracta de panells d'última generació dissenyats per Vilamuseu que ofereixen, a més, informació en 3 idiomes (valencià, castellà, anglès) i una tipografia accessible per a persones amb limitacions visuals. Com a novetat, cal destacar que presenten també textos en lectura fàcil, indicada per a persones que no coneixen bé algun d'aquests tres idiomes, per a xiquets i per a persones amb dificultats lectores o de comprensió.

 

D'una altra banda, incorporen pictogrames de comunicació augmentativa, amb dibuixos que il·lustren cada paraula sobre la base de textos molt senzills. La comunicació augmentativa és molt important per a persones amb discapacitats intel·lectuals. Per a l'adaptació dels textos s'han utilitzat pictogrames de ARASAAC (www.arasaac.org), propietat del Govern d'Aragó, que es distribueix amb llicència Creative Commons. De fet, Vilamuseu treballa estretament amb aquesta entitat per anar adaptant, mica a mica, a aquest sistema els textos de tots els panells i del mateix Museu.

 

Amb aquests, el municipi ja compta amb 59 panells, la majoria d'aquests de gran accessibilitat. Es reparteixen en 9 rutes (costa sud, costa nord, Malladeta, Cantal, torre de l'Aguiló, nucli històric, nucli urbà, Poble Nou i Ermita) que connecten alguns dels principals monuments i llocs del patrimoni històric i paisatgístic local.

 

S'ha modificat igualment el contingut dels 4 panells del Castell, per explicar la defensa integral de la costa (el parc cultural del Castell, el castell medieval i les torres de guaita) i incorporar un dels elements més importants del patrimoni immaterial local, directament relacionat amb aquells: les Festes de Moros i Cristians i el Desembarc, declarat d'Interès Turístic Internacional.

 

A més d’ARASAAC s'ha comptat amb la col·laboració desinteressada del fotògraf Paco Lloret i de la Biblioteca Valenciana Digital (BIVALDI), que han aportat imatges de qualitat. Els continguts accessibles en vídeo i àudio mitjançant el codi QR es completen amb la col·laboració de la Federació de Sords de la Comunitat Valenciana (Fesord) i Onda Cero La Vila Joiosa.

Totes les imatges

Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia

Notícia publicada el 15 de Desembre de 2017