La Vila Joiosa celebra el 45è aniversari de la Constitució Espanyola amb la lectura d'articles i l'exposició dels resultats del referèndum del 1978 a la Vila Joiosa

L'Alcalde Marcos Zaragoza reivindica la funció d'eix vertebrador de la societat de la Constitució Espanyola i el seu respecte a l'hora de governar en el seu discurs institucional.

Facebook logo    Twitter logo
Imagen que acompaña la notícia
L'Ajuntament de la Vila Joiosa celebra el 45è aniversari de l'aprovació de la Constitució Espanyola amb un acte institucional en què membres de la Corporació municipal i el cap intendent de la Policia Local han llegit diversos articles de la Carta Magna.
 
L'Alcalde Marcos Zaragoza ha recordat, en el seu discurs institucional, el valor de la Constitució Espanyola, “un document que ens ha permès gaudir del període de pau i prosperitat més extens de la nostra història com a nació. La Transició i la Constitució Espanyola del 1978 van suposar la recuperació de les llibertats, el reconeixement del pluralisme i va consagrar els drets i llibertats que avui seguim gaudint. La Constitució del 1978 va ser un exemple de tolerància i solidaritat, hem d'estar orgullosos d'aquest projecte col·lectiu de respecte i convivència, feta entre tots i tots”.
 
En aquest sentit, Zaragoza ha reivindicat la funció de la Carta Magna com a eix vertebrador de la nostra societat i el seu respecte al govern de la nació. “Espanya hui necessita recuperar el principi originari de sobirania del poble espanyol dins d'un estat social i democràtic de dret. Hem de recuperar el patriotisme com a antídot de la confrontació interna que estem patint, rescatar l'esperit de pactes per conviure des del respecte a la llibertat dels altres, en un marc de pluralisme polític. Gràcies a ella, hem canviat com a societat. Aquest marc constitucional, on tots troben empar, ha permès aquesta transformació pel seu impuls democràtic i garantista, un lloc comú on molts homes i dones van aconseguir dur a terme grans projectes, només realitzables a través de grans consensos i del coneixement de la història, per evitar repetir els drames que vam patir com a país, no com ara que, aquesta història, és usada per inventar afrontes i reclamar falsos drets des d'una rancúnia interessada”.
 
L'Alcalde ha afegit sobre la situació política nacional que “estem travessant actualment una situació de perill, on els pactes són secrets entre minories desestabilitzadores, es premia la vulgaritat i no es respecta l'adversari, malintencionadament es confon la llibertat com el dret a negar-la a qui no pensa ni comparteix uns ideals. És un moment en què s'han perdut els valors fonamentals de l'alta política, el relat partidista és més important que els fets, és ara quan més cal buscar el refugi de la Constitució del 1978, a més de defensar-la i protegir-la dels que volen destruir-la per mantenir-se al poder i dur a terme polítiques pomposes de grans missatges sense aplicació pràctica i que no aporten solucions veritables als problemes reals de la gent”.
 
A més, en el seu discurs ha recordat la unió i l'esforç integrador que va comportar la primera Constitució del 1812 i que la Constitució del 1978 “va néixer per aconseguir la llibertat després de 40 anys del franquisme, ara deixarem de lluitar per la igualtat entre tots els espanyols?; sacrificarem els nostres drets a l'altar de populismes i localismes regressius?”.
 
“Des del dret que ens empara, tornem a la nostra Constitució el paper d'eix vertebrador de la nostra societat i sota la seua protecció i empara reivindiquem una nova manera de fer política i de posar al centre dels nostres esforços la gent, el poble. La Constitució del 78 va ser un èxit col·lectiu i, ara, després de 45 anys en què ens ha defensat, abrigallat i permès prosperar, li tornarem el protagonisme que es mereix”, ha finalitzat l'Alcalde.
 
L'acte, celebrat a l'Espai d'Art Contemporani de la finca Barbera dels Aragonès, ha comptat amb la presència de representants de les entitats i associacions socials del municipi. Durant el transcurs, s'ha inaugurat també una xicoteta exposició en què es mostra un panell commemoratiu amb els noms de tots els membres de les corporacions municipals de les dotze legislatures de l'etapa de la democràcia, des del 1979 fins a la vigent, les paperetes i el document manuscrit en què es recopilen els resultats de les votacions del referèndum en què van participar els vilers el 6 de desembre de 1978 i pel qual es va aprovar la Constitució, així com un exemplar de la norma suprema publicada aquell any.

Totes les imatges

Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia

Notícia publicada el 06 de Desembre de 2023