L'Ajuntament de la Vila Joiosa i la Confraria de Pescadors s'uneixen per protestar per l'augment de dies d'atur del sector pesquer imposat per la Unió Europea

L'Alcalde Marcos Zaragoza ha anunciat la reincorporació de la Vila Joiosa al GALP per defensar el sector pesquer i ha sol·licitat a la Generalitat el pagament de les ajudes pendents als mariners

Facebook logo    Twitter logo
Imagen que acompaña la notícia

L'Alcalde Marcos Zaragoza i el Patró Major de la Confraria de Pescadors de la Vila Joiosa, Miguel Solbes, mostren el seu rebuig davant la nova mesura proposada per la Unió Europea. Aquesta administració ha anunciat l'augment de 15 a 45 dies d'atur per al sector pesquer, fet que suposa que les barques d'arrossegament només podran sortir a pescar 125 jornades a l'any, davant de les 240 de què gaudien fa cinc anys. Zaragoza considera que aquesta mesura “és massa agressiva i insostenible per al sector pesquer, que és un dels principals motors econòmics de la Vila Joiosa”, i per això ha mostrat el seu suport incondicional al conjunt de la Confraria, a qui s'uneix per defensar els interessos i reivindicar unes mesures justes i sostenibles per a la flota pesquera de la Vila Joiosa davant de la Generalitat, el Govern central i la Unió Europea. “En aquesta reivindicació anem de la mà Ajuntament i Confraria, no els deixarem sols, ja que són moltes les famílies que se sustenten de la pesca, per la qual cosa no podem permetre més retallades injustes. A més, aquesta amenaça al sector pesquer afecta també els sectors hostaler, turístic i cultural del nostre municipi. La pesca forma part de la fesomia del nostre poble”.

Així mateix, l'Alcalde ha anunciat la reincorporació de l'Ajuntament de la Vila Joiosa al Grup d'Acció Local de Pesca (GALP) de la Marina, a l'entitat del qual destinarà 6000 euros i amb el gerent del qual, José Manuel Sebastià, té convocada una reunió amb la finalitat d'acordar l'execució d'iniciatives que dinamitzin la sostenibilitat del sector pesquer, així com col·laborar en l'elaboració d'informes que justifiquen la situació del mar Mediterrani i l'acció del sector pesquer sobre aquest. “Liderarem el GALP La Marina i col·laborarem en l'estudi amb dades tècniques i científiques que mostrin que la pesca d'arrossegament no és tan dolenta com diuen. Amb aquests estudis anirem on calgui per defensar aquest sector”, assenyala Zaragoza.

L'Alcalde ha explicat que es manté en contacte continu amb els ajuntaments i confraries de Santa Pola, Calp i Altea. “Hem d'anar tots plegats, hem de treballar tots a una i anar-nos a Brussel·les amb els deures fets. No tenen estratègia per al sector i si parlessin amb el sector veurien que hi ha solucions que poden agradar a totes les parts. Aquí hi ha un ecologisme de saló que no té sentit. Els que més volen i cuiden el mar són els mariners”.

Zaragoza també ha explicat que ha sol·licitat al secretari autonòmic d'Hisenda i Finançament, Eusebio Monzó, que abans que finalitza el mes, ingressa els ajuts pendents de la Generalitat a la Confraria de Pescadors. Al port de la Vila Joiosa treballen diàriament 30 barques d'arrossegament, que encara no han rebut les ajudes europees del 2022 i el 2023, mentre que l'Ajuntament de la Vila Joiosa té previst ajudar el col·lectiu amb una subvenció municipal de 12.000 euros aquest any.

L'Alcalde s'ha reunit aquest matí amb el Patró Major de la Confraria de Pescadors, Miguel Solbes, i mariners de la Vila Joiosa per mostrar-li el seu suport i anunciar-li les iniciatives que es duran a terme des de l'Ajuntament per defensar els interessos del sector.

Per la seva banda, el Patró Major de la Confraria de Pescadors, Miguel Solbes, ha qualificat de “gran cop al sector” aquesta nova mesura de la Unió Europea, “que ens obliga a desballestar barques i reduir el personal de mar i de terra, a més que també afecta les pescateries, transportistes, restaurants i els seus clients”. L?única solució que han trobat els pescadors és alternar la sortida al mar i que la meitat dels vaixells surtin a pescar 15 dies il?altra meitat de la flota els altres 15 dies del mes". Solbes preveu que es convoquin mobilitzacions els propers dies.

 

 

Totes les imatges

Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia

Notícia publicada el 08 de Febrer de 2024