Les companyies Pescadors i Guardia Negra són les protagonistes a l'exposició “Música, Pólvora i Desembarc” que allotja Vilamuseu

Diversos documents comptables de 1958 sobre les bandes de música, on s'allotjaven i quants diners cobraven es mostren a la vitrina de documents.

Facebook logo    Twitter logo
Imagen que acompaña la notícia
Este matí s'ha presentat el nou canvi de companyies a la secció de quarter de l'exposició “Música, pólvora i Desembarc” que hi ha Vilamuseu. Les companyies Pescadors i Guardia Negra són les protagonistes de la mostra festera fins al mes d'abril.
 
La companyia Guardia Negra va néixer el 1974 va començar el seu camí a les festes l'any següent. A l'exposició mostra els seus elegants vestits de color negre i plata i nombrosos objectes de tradició àrab, entre els quals destaca el símbol identificatiu, la cobra, entre pertinences dels seus reis. D'altra banda, la companyia cristiana Pescadors, creada el 1958 i refundada el 1971, posa en valor la tradició pesquera del municipi, així com les indústries tradicionals associades com la fabricació i la reparació de xarxes. Al seu espai mostra els seus vestits actuals, així com els dels anys 70, i diverses pertinences dels seus reis, així com la partitura de la seua marxa cristiana pròpia, “Pescadors de la Vila”, composta per Jimmy Ripoll el 1995.
 
Pel que fa a la vitrina de documents, que també s'actualitza a cada canvi de companyies i en què col·labora l'Arxiu Municipal, s'exposen diversos documents datats el 1958 que donen protagonisme a la música a la festa. Es tracta d'una relació de documents que mostren quines bandes de música van participar a les festes d'aquell any i amb quina companyia van actuar, on es van allotjar, quina quantitat de diners van cobrar i què es van pagar pels drets d'autor.
 
D'altra banda, a l'acte s'ha presentat la donació recent del vestit de l'ambaixador contrabandista del 1926, Marc Antoni Esquerdo Vaello, per part de la família Soriano Lloret. A més, es conserva una fotografia del propietari lluint el vestit, que està compost de pantalons; armilla i jaqueta de vellut verd i granat, amb aplicacions de lluentons i botons daurats; polaines i canana (cinturó per a bales) de cuir, i una navalla amb la seua funda de pell. A partir d'ara substitueix a l'exposició el vestit de la companyia Catalans, que fins ara ha representat les festes del 1926, i es quedarà fins a la seva clausura, prevista per al mes de desembre.
 
A l'acte d'inauguració del canvi de quarters han assistit, a més de festers d'ambdues companyies expositores, el regidor de Festes, Jaime Santamaría, la regidora de Patrimoni Històric i Turisme, Rosa Llorca, i altres membres de la Corporació, a més del Cronista Oficial Albert Alcaraz, i tècnics de Vilamuseu.
 
Santamaría ha felicitat les companyies festeres per la posada en escena de la seva idiosincràsia a través dels elements distintius exposats que transmeten la seva trajectòria i enriqueixen aquesta mostra festera. Des que es va inaugurar “Música, Pólvora i Desembarc” a l'agost del 2021, cada tres o quatre mesos la part dedicada al quarter de festes va canviant per poder mostrar les característiques de cada companyia en profunditat.

Totes les imatges

Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia

Notícia publicada el 09 de Febrer de 2024