El Ple de l’Ajuntament de la Vila Joiosa, convocat hui en sessió extraordinària, ha aprovat el pressupost del 2025, que puja a 49.901.407’53 euros. Aquesta quantitat suposa un augment del 19,6% respecte al document de l’exercici del 2024. La proposta del pressupost del 2025, presentada pel portaveu de l’equip de govern local i regidor d’Hisenda, Paco Pérez Buigues, ha estat aprovada amb els vots a favor de l’equip de govern local i Gent per la Vila, els vots en contra dels grups municipals PSOE i Compromís i l’abstenció de Vox.
Pérez Buigues ha destacat que “tornem a aprovar el pressupost en temps i forma, cosa que anteriorment no passava en aquest ajuntament” i “aquest document és el full de ruta per gestionar eficientment tots els recursos municipals i dur a terme tots els projectes de creació i millores d’infraestructures que necessiten els veïns de la Vila Joiosa”. De fet, el portaveu ha explicat que el pressupost del 2025 compta amb una gran partida destinada a inversions, xifrada en 4.662.902 euros a inversions, quantitat que suposa un augment del 150% respecte de l’exercici de l’any anterior. “Aquest esforç inversor, no vist des de fa una dècada, permetrà, juntament amb altres eines de finançament extern, dotar de noves infraestructures i actualitzar les existents”, apunta Pérez Buigues.
El pressupost municipal inclou, a més, l’aportació municipal als dos organismes autònoms locals, les dues quantitats dels quals també augmenten respecte a l’exercici de l’any anterior. Es destinaran 2.708.105’46 euros a la residència Hospital Asilo Santa Marta i 2.826.211’02 euros a la Fundació Pública Parra Conca. L’aprovació del pressupost del 2025 comporta l’aprovació dels pressupostos del centre municipal d’assistència Hospital Asilo Santa Marta, que puja a 3.163.405’46 euros, dels quals es consignaran 150.000 euros per al projecte de reforma integral de les instal·lacions, i el pressupost de la Fundació Pública Parra Conca, xifrat en 2.836.511’03 euros.
El document del pressupost romandrà en exposició pública durant 15 dies a partir del dilluns 18 de novembre i es preveu que entri en vigor el dia 1 de gener del 2025.
Entre les partides pressupostàries destaquen l’augment del 48,11% en seguretat ciutadana, ja que se sumen 106.628,91 euros més per reforçar la plantilla de la Policia Local; l’increment del 47,52% de la despesa en educació, destinada al manteniment dels centres educatius amb 59.633,3 euros més; s’amplia la partida de neteja viària un 52,88% amb l’ampliació dels serveis i operaris que suposa un increment de 797.653,82 euros; també augmenta amb un 31,51% la gestió de residus, equivalent a l’increment de 703.892,01 euros; l’àrea d’esports registra un augment del 61%, amb 191.827 euros més per promocionar l’esport i millorar les instal·lacions municipals; la regidoria de benestar animal augmenta un 27,73%; la de medi ambient registra un increment del 60%; en matèria de sanitat es xifra un augment del 41,16%, amb 53.072 euros més; el manteniment de les platges s’incrementa un 12%, la regidoria de joventut es reforça amb 87.150 euros més i la cultura suma 102.360 euros més. I la partida que preveu un major augment és la corresponent a la despesa social, ja se sumen 877.741’06 euros, fet que suposa un augment del 84’65% per tal de garantir la inclusió social.
Aquest pressupost s’adapta a la realitat de la ciutat i de les necessitats dels veïns i recull les millores en serveis tan rellevants com la neteja i recollida de residus, el reforç de la seguretat ciutadana i l’atenció a tots els col·lectius socials, entre altres. A més, recull les obligacions legals relacionades amb la situació del personal que no s’havien emprès amb anterioritat i que són de compliment obligat”.
El grup municipal socialista ha presentat vuit esmenes que no han estat admeses. El portaveu del PSOE, Andreu Verdú, ha qualificat el document dels pressupostos dels impostos, a la qual cosa Paco Pérez Buigues li ha respost que “no hem apujat els impostos als ciutadans, sinó que augmentarem la recaptació gràcies a una gestió eficient dels actius municipals, les noves incorporacions al padró, les aportacions d’administracions supramunicipals, la recuperació de les taxes administratives dels documents urbanístics establertes a tots els municipis i que aquí no s’aplicaven perquè un jutge les va tombar el 2017 i l’únic efecte directe als ciutadans és l’obligatorietat de l’augment de l’impost de la recollida de residus urbans, imposat pel Govern d’Espanya”.
Davant les demandes dels grups de l’oposició pel projecte de la Casa de Música, el regidor d’Hisenda ha explicat que aquest projecte sí que s’executarà ja que disposa d’una estratègia ja marcada i es durà a terme amb altres eines de finançament complementàries al pressupost. Una altra partida qüestionada ha estat la promoció de la feina. Pérez Buigues ha destacat que l’equip de govern local sí que està fomentant la creació d’ocupació de qualitat a través de la promoció de l’àrea empresarial i l’impuls de l’entitat de gestió i modernització i altres iniciatives, com haver evitat la deslocalització de una fàbrica com Clavileño i la ja anunciada ampliació d’instal·lacions del grup Kongsberg, així com amb l’increment dels serveis públics mitjançant empreses subcontractades que generen més llocs de treball.
El Ple també ha aprovat la modificació de la Relació de Llocs de Treball (RPT) dels empleats municipals, acordada per la Mesa de Negociació Comuna del personal laboral i funcionari de l’Ajuntament de la Vila Joiosa el passat 4 de novembre, i la plantilla de places de personal funcionari i laboral per al 2025. El Ple ha donat llum verda al document amb els vots a favor de l’equip de govern local i Gent per la Vila i les abstencions dels grups municipals socialista, Compromís i Vox.
Segons Pérez Buigues, aquesta RPT incorpora la carrera professional, assumpte pendent per part de l’anterior equip de govern local des de 2015 i l’aplicació del qual s’inclou al pressupost de 2025. “Aquesta modificació de la RPT permet reorganitzar i dimensionar els departaments de l’Ajuntament, per a , juntament amb el pressupost, aconseguir un nivell de gestió eficaç”, apunta el portaveu de l’equip de govern local.
La RPT descriu de manera ordenada tots els llocs de treball necessaris i en detalla les característiques i els requisits de formació de cada lloc, per la qual cosa organitza, jerarquitza, estableix funcions i horaris, buscant la màxima eficàcia dels recursos humans de l’ajuntament per a assegurar uns serveis públics de qualitat.