Aquest matí s’ha presentat el darrer canvi de companyies a la secció de caserna de l’exposició “Música, pólvora i Desembarc” que allotja Vilamuseu. Les companyies Berberiscos i Artilleria Cristiana són les protagonistes de la mostra festera fins al mes de febrer.
La companyia Piratas Berberiscos mostra als quarter els colors de la companyia, tant als vestits com en una barca que representa l’acte del Desembarcament. Aquesta companyia mora, que aquest any celebra el 60è aniversari, és molt característica pel seu pas en desfilar, diferent del de la resta de companyies mores. La mostra també ret homenatge a Francisco Pascual Davó, conegut popularment com a “Kiko la Rolla”, un dels fundadors, Rei Moro el 1967 i fester clau en la fesomia de la companyia.
Per la seua banda, l’Artilleria Cristiana també es diferencia de la resta de companyies cristianes perquè és l’única que compta amb un canó, el Cleòpatra II, que és el centre de les mirades a l’exposició. Aquesta companyia, l’origen de la qual data de les festes de 1947, també destaca per protagonitzar el tret de les 21 salves en honor a Santa Marta la nit del 28 de juliol.
Amb el canvi de companyies també canvia la vitrina de documents relacionats amb les festes, amb la col·laboració de l’Arxiu Municipal de la Vila Joiosa. En aquesta ocasió, el document exposat és un llistat de participacions amb l’import jugat a la Loteria de Nadal de 1900. Aquest document és rellevant per a les festes perquè va tocar la Grossa a la Vila Joiosa, molt repartit, com es pot apreciar al document de 14 pàgines i això va permetre que s’acordara la celebració de festes de Moros i Cristians, que no se celebraven des de feia anys. Gràcies a aquest feliç esdeveniment hi va haver festes de Moros i Cristians el 1901 i el 1902. Després caldria esperar fins al 1926 perquè tornaren a celebrar-se, per la qual cosa va ser transcendental per a la pervivència de les festes.
A l’acte d’inauguració del canvi de quarterss han assistit, a més de festers d’ambdues companyies expositores, el regidor de Festes, Jaime Santamaría, la regidora de Patrimoni Històric, Rosa Llorca, i la presidenta de l’Associació Santa Marta, Marta Mingot, a més del Cronista Oficial Albert Alcaraz.
Santamaría ha felicitat les companyies festeres per la posada en escena de la seua idiosincràsia a través dels elements distintius exposats que transmeten la seua trajectòria i enriqueixen aquesta mostra festera. Des de l’agost del 2021 que es va inaugurar l’exposició “Música, Pólvora i Desembarc”, l’espai dedicat als quarters de les companyies ha anat canviant cada tres mesos aproximadament per aprofundir durant aquest temps en una sola companyia de cada bàndol.