El Ple de l’Ajuntament de la Vila Joiosa, convocat hui en sessió extraordinària, ha donat llum verda, amb els vots a favor de l’equip de govern local i els grups municipals PSOE i Gent per La Vila, el vot en contra de Compromís i l’abstenció de Vox, a l’Agenda Urbana, un document estratègic que estableix un full de ruta amb què es dissenya l’estratègia. El text estableix accions a curt, mitjà i llarg termini en consonància amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides, especialment el número 11 (aconseguir que les ciutats i assentaments urbans siguen inclusius, segurs, resilients i sostenibles), per la qual cosa, segons el regidor d’Urbanisme, Pedro Ramis, “aquest document defineix un model els projectes que poden actuar com a motors de transformació a l’horitzó temporal dels propers anys perquè la Vila Joiosa siga una ciutat més sostenible, justa i intel·ligent”.
Aquest treball ha permès identificar els deu reptes més urgents del municipi, com ara la millora de l’espai urbà, la lluita contra els efectes del canvi climàtic, la dinamització econòmica i l’enfortiment de la cohesió social, entre d’altres. Aquest document és fruit d’un procés de reflexió estratègica que s’ha dut a terme mitjançant una metodologia formada per un diagnòstic a través d’anàlisi d’indicadors i una anàlisi DAFO estructurada sobre la base dels 10 eixos estratègics de l’Agenda Urbana Espanyola, assegurant així l’accés a finançament estatal i europeu, la participació ciutadana amb criteris quantitatius i aportacions qualitatives d’enquestes. Aquest pla d’acció estableix 41 projectes i 114 accions concretes que abasten tot el territori del municipi i posa l’accent en les zones més degradades. Aquests projectes s’estructuren al voltant de cinc dimensions claus: social, mediambiental, econòmica, espai físic i cultural. “L’Agenda Urbana és una aposta ferma pel desenvolupament sostenible i el benestar de la nostra ciutadania. Hem treballat amb visió de futur per convertir els desafiaments actuals en oportunitats de creixement, amb un enfocament inclusiu que abasta tots els veïns i veïnes, independentment d’on visquen dins del nostre terme municipal, i per tal de convertir els recursos industrials, econòmics, turístics, culturals i naturals que disposem en productes eficients, sostenibles i rendibles per als vilers, des de la protecció del nostre territori”, apunta Ramis.
L’Agenda Urbana és un document obert i flexible, que està en contínua revisió i participació pública, per la qual cosa anirà incorporant els plans i documents estratègics que es vagin elaborant, igual que les actualitzacions i les modificacions dels existents, com el Pla General d’Ordenació Urbana, el Pla Urbà de Mobilitat Sostenible o el Pla Estratègic de la Destí Turística Intel·ligent, entre d’altres.
A la sessió plenària, també s’ha aprovat la integració de l’Ajuntament de la Vila Joiosa a l’Alt Patronat del consorci públic Casa Mediterráneo, per tal d’enfortir la promoció cultural, social i econòmica del municipi dins de la regió euromediterrània. Segons l’edil de Cultura, Marisa Mingot, “aquesta aliança permetrà posicionar la Vila Joiosa com un referent en la preservació i difusió del seu patrimoni, les seues tradicions i la seua capacitat d’innovació, a través d’accions que promoguen la cooperació i l’intercanvi amb altres països i territoris mediterranis, a més de comptar amb la col·laboració de Casa Mediterráneo en la difusió . Casa Mediterráneo està integrada pel Ministeri d’Afers Estrangers, la Unió Europea i la Cooperació, la Generalitat Valenciana, l’Ajuntament d’Alacant, l’Ajuntament de Benidorm, l’Ajuntament de Xàbia i la Diputació d’Alacant. Es tracta d’un instrument de diplomàcia pública que té com a objectiu fonamental fomentar el coneixement mutu i l’acostament entre Espanya i la resta de països de la conca mediterrània, en àrees tan diverses com la cultura, l’economia, el canvi climàtic, la igualtat de gènere o la innovació científica i tecnològica.
Des de l’any 2023, l’Ajuntament de la Vila Joiosa ha mantingut una fructífera col·laboració amb Casa Mediterráneo en el marc de les activitats destinades a la promoció del patrimoni cultural. Aquesta col·laboració ha inclòs la recepció de delegacions de membres d’ICOMOS i de diversos països mediterranis, així com la realització d’iniciatives culturals destacades, com ara la cessió de l’exposició “La Forma del Mar” i la celebració del concert “Stabat Mater” a càrrec de l’Ensemble de Casa Mediterráneo, entre d’altres activitats.