La Vila Joiosa i Santa Pola reivindicaran la pesca tradicional com a motor de sostenibilitat en les jornades internacionals “Mediterrani Occidental. Pesca tradicional i sostenibilitat”, que organitza Casa Mediterráneo els dies 4 i 5 de juny. Aquestes jornades reuniran representants institucionals, confraries de pescadors, universitats, ONG i experts d’Espanya, Itàlia, França i Turquia amb l’objectiu d’analitzar els desafiaments i oportunitats de la pesca artesanal en el Mediterrani occidental, fomentar la cooperació entre països veïns i donar visibilitat a un sector clau per a l’economia, la cultura i l’equilibri ecològic de les nostres costes.
Aquesta serà la primera gran iniciativa conjunta impulsada pels ajuntaments de la Vila Joiosa i Santa Pola, després de la seua incorporació al febrer a l’Alt Patronat de Casa Mediterráneo, i respon al seu ferm compromís amb el Mediterrani i la sostenibilitat marina. “Aquestes jornades són una oportunitat per a escoltar als qui viuen de la mar i compartir solucions reals entre països germans del Mediterrani”, ha afirmat Marcos Zaragoza, Alcalde de la Vila Joiosa. “Som “poble de peix”, la pesca ha marcat la fisonomia de la Vila Joiosa, la nostra gastronomia, la nostra cultura i la nostra oferta turística i és la nostra responsabilitat preservar aquest llegat i projectar-lo cap al futur amb innovació i compromís ambiental”. Per part seua, Loreto Serrano, alcaldessa de Santa Pola, ha subratllat que “la pesca artesanal no sols defineix la nostra economia local, sinó també la nostra forma de vida. Participar en aquest fòrum internacional ens permet posar en valor les nostres bones pràctiques i aprendre d’experiències d’altres pobles costaners del Mediterrani que, com nosaltres, lluiten per un model de pesca sostenible”.
El programa abordarà qüestions com l’estat actual de la pesca artesanal, la gestió de reserves marines, el paper dels governs locals en la protecció del patrimoni pesquer, o els efectes del canvi climàtic sobre el sector. “La pesca tradicional forma part de l’ànima del Mediterrani. Donar-li visibilitat és també reivindicar una forma de vida que uneix coneixement ancestral, sostenibilitat i comunitat”, ha declarat Andrés Perelló, director general de Casa Mediterráneo. “Aquest fòrum és una aposta per la diplomàcia pública des del local i des de l’humà”.
Les jornades inclouran també activitats paral·leles com a visites a llotges, showcookings mariners, la projecció del documental “Poble de Peix” produït per l’Ajuntament de la Vila Joiosa i l’exposició “Mans que teixixen la mar”, dedicada a l’ofici de les rederas, peces clau de l’ecosistema pesquer artesanal.
Organitzades per Casa Mediterrani en col·laboració amb els ajuntaments de la Vila Joiosa i Santa Pola, les jornades cerquen consolidar un espai de diàleg entre ribes per a defensar un Mediterrani més just, sostenible i connectat amb les seues arrels.