la Vila Joiosa s’adhereix al protocol d’actuació contra la violència sexual en espais d’oci de la Comunitat Valenciana

Font: Font pròpia
Regidoria: Serveis Socials i Igualtat

L’Ajuntament de la Vila Joiosa s’ha adherit al protocol d’actuació contra les agressions sexuals en els espais d’oci de la Comunitat Valenciana. L’Alcalde Marcos Zaragoza ha signat el document d’acceptació d’aquest procediment impulsat pel Comissionat per a la Lluita contra la Violència sobre la Dona de la conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge. Aquest protocol estableix les instruccions per a actuar tant de manera preventiva com operativa en casos de violència sexual en espais públics i privats del municipi. En ell es defineixen les actuacions cap a la víctima i l’agressor amb la finalitat que els espais d’oci siguen espais segurs i lliures de violència. D’aquesta manera, es manifesta el compromís municipal de prevenir tot tipus d’agressió sexual contra les dones a l’entorn de les activitats de caràcter lúdic i festiu que s’organitzen en el municipi. “Volem que els locals i en els entorns festius del municipi siguen espais lliures de violència sexual i puguem gaudir en igualtat de condicions dones i homes, per la qual cosa aquest protocol d’actuació s’aplicarà tant en establiments privats com en tots els espais públics on s’organitzen esdeveniments lúdics”, ha matisat l’Alcalde.

Per a posar en marxa aquest protocol, la Unitat d’Igualtat de la regidoria de Serveis Socials i Igualtat i la Policia Local han contactat amb diversos locals d’oci del municipi. La discoteca Mambovento és el primer establiment d’oci que s’ha adherit a ell i el seu personal ha rebut una formació específica per a refrescar coneixements sobre les desigualtats que viuen les dones a l’hora de gaudir l’oci i, sobretot, sobre la detecció de situacions de violència sexual i activar el citat protocol. Així, s’estableix que en un local sempre ha d’haver-hi una persona responsable de posar en marxa el protocol, aïllar a la víctima, atendre-la i contactar amb la Policia Local i els serveis sanitaris, en cas que fora necessari.

Aquest és el primer local que s’ha adherit al protocol però ja han sigut diversos els espais d’oci que han comunicat la seua intenció de sumar-se al projecte. A més, la regidoria de Serveis Socials i Igualtat distribuirà en els locals que se sumen a la iniciativa i en els punts violeta les polseres Centinela per a incrementar la seguretat de les dones davant la submissió química. També s’ha distribuït material gràfic per a instal·lar en els locals i portes dels banys, vinils explicatius de com actuar en cas de patir o presenciar una situació de violència sexual.

L’adhesió de l’Ajuntament de la Vila Joiosa a aquest protocol de la Generalitat Valenciana suposa la posada en marxa de polítiques actives de prevenció, amb actuacions encaminades a la detecció i identificació de situacions de violències sobre la dona en l’àmbit d’espectacles públics, activitats recreatives i d’oci, espais festius com són locals d’oci nocturn, discoteques, sales de concert, bars musicals i festivals, entre altres, amb la finalitat de reduir la incidència imminent d’aquestes violències i aconseguir una societat més igualitària.

D’igual mode, amb els objectius de dissuasió i increment de la seguretat, han començat a repartir-se unes polseres anomenades Centinela, un innovador sistema de seguretat personal que és capaç de detectar amb una gota de la beguda una àmplia detecció de substàncies il·legals que són usades en la denominada submissió química. D’acord amb les dades de l’última memòria de l’Institut Nacional de Toxicologia, la submissió química o spiking és present en 1 de cada 3 agressions sexuals a Espanya. La polsera Sentinella té capacitat per a identificar una major quantitat d’estupefaents en la beguda i compta amb un codi QR que ofereix un servei de geolocalització i d’anomenada als serveis de seguretat. El seu funcionament és bastant senzill: la persona ix a la festa amb la polsera posada, i si sospita que algú ha introduït estupefaents en la seua beguda, només ha de ficar el dit en el líquid i deixar caure unes gotes d’aquest sobre el rectangle. Es tracta d’una prova d’un sol ús, per la qual cosa la seua fi no és que s’utilitze per a comprovar cada beguda.

Compartir:

Notícies relacionades

toggle icon