La Fira més antiga de la comarca comença el 29 de setembre a l’Ermita de la Vila

En 1533, primera data documentada de la Fira, només existien aquest tipus de mercats al sud del Regne de València a Xàtiva, Elx, Cocentaina, Alacant, Albaida i Ontinyent. El divendres 30 de setembre tindran lloc els ’Tapets dels

Facebook logo    Twitter logo
La Regidoria de Festes de l’Ajuntament de la Vila Joiosa ha estat l’encarregada enguany d’organitzar el programa d’actes de les Festes Patronals en honor a Sant Miquel. Aquest any, les tradicionals Festes de l’Ermita de la Vila tindran lloc del dia del patró, Sant Miquel (29 de setembre), al 2 d’octubre (diumenge).

La regidora de Festes del consistori viler, Xaro Escrig, ha explicat que ’aquest any, el dia del patró Sant Miquel cau en dijous, per això les Festes s’han acoblat al calendari i començarem els actes el mateix dia de Sant Miquel per seguir durant el cap de setmana. El nostre principal objectiu és mantenir els actes més representatius de les nostres Festes Patronals i, per a això, hem comptat amb l’ajuda desinteressada d’un grup de veïns de l’Ermita’.

Les festes de la Ermita són molt populars entre els veïns de la Vila i de la zona, ja que es tracta de les celebracions més antigues del municipi i de la comarca i se celebren en honor al patró de la localitat, Sant Miquel. El desembre de 1533, el Rei Carles V va concedir a la vila de la Vila Joiosa el permís per poder celebrar mercat i fira anual a perpetuïtat des de les dates de celebració de la festivitat de Sant Miquel fins a la de Tots Sants.

La relació d’aquesta fira amb Sant Miquel és perquè la data del santoral coincidix amb el final de moltes collites (garrofa, raïm i ametlla en el cas de la Vila), que es vendrien al mercat demanat per la Vila i concedit per el Rei Carles V. La instauració d’un mercat incentivaria l’activitat comercial i riquesa per a la vila, d’aquí el culte a l’arcàngel i associar-lo amb la fira, que fins actualment se celebra cada any.

La Vila va tenir des de llavors a Sant Miquel com a patró i la seva festa central fins que compartís el patronatge amb Santa Marta uns anys després (després de l’intent d’invasió barbaresca en 1538). Amb el pas de les dècades la importància de les fires va ser relegada pel desenvolupament de noves vies de comunicació i, per tant, del comerç. Va ser llavors quan la fira de Sant Miquel i els seus festejos es van traslladar a l’Ermita de la Vila, principal focus agrícola de la Vila.

La Vila, vila reial, era un dels principals focus de població de la comarca i una ciutat important pel que fa a activitat comercial, tant era així que comptava amb un Síndic en les Corts Reials (representant de la vila reial) que en el moment de demanar formalment el permís real per celebrar fira era Jaume Llinares. El permís de Fira era important ja que acreditava la importància de la població i aportava tropes reals per garantir la seguretat de tots els participants i assistents, es tractava d’un moment en què els assalts en camins i els atacs per mar berberiscos se succeïen contínuament .

En 1533, primera data documentada de la Fira, només existien aquest tipus de mercats en el sud de l’Antic Regne de València a Xàtiva (1250), Elx (1326), Cocentaina (1349), Alacant (1383), Albaida (1387) i Ontinyent (1418). Només es concedien permisos a viles amb població elevada, amb activitat comercial i que s’ubicaran en punts estratègics, característiques que la vila de la Vila Joiosa acomplia amb escreix en aquell moment.

Programa Sant Miquel 2011
Les Festes en honor a Sant Miquel arranquen el dijous 29 de setembre, dia del Patró de la Vila, amb la Missa Solemne i la tradicional processó pels carrers de l’Ermita, on posteriorment se celebrarà la xocolatada i el llançament de focs artificials que inauguraran aquestes festes, que compten amb segles d’antiguitat.

El divendres 30 de setembre tindran lloc els ’Tapets dels Reis Moro i Cristià 2012’. ’La nit de divendres és una de les més populars entre els veïns de la Vila que un cop més, uneixen les Festes de Moros i Cristians, en honor a la patrona Santa Marta, amb les festes en honor al Patró, Sant Miquel. La agenda festera sempre marca els nostres esdeveniments més importants. A més, aquest és un dels primers trobades després de les Festes i la gent ho celebra amb moltes ganes’, ha afegit Xaro Escrig.

El cap de setmana seguix celebrant les Festes de l’Ermita amb el ’II Concurs d’Allioli’, iniciativa que es troba dins de la marca de qualitat La Vila Gastronòmica i que torna a enllaçar festes i Gastronomia. El dissabte 1 d’octubre també és el dia en què l’Ermita viu de nit i oferix el concert d’Elsa Baeza, un ’correfoc’ i la música fins a altes hores de la discoteca mòbil.

Les Festes de Sant Miquel no poden finalitzar sense celebrar el tradicional concurs de paelles que reuneix a la plaça de l’Església als veïns del barri que, al costat de desenes de visitants i festers, cuinen el plat més típic en un ambient de festa obert a tot el món. A la tarda, els encarregats de clausurar les Festes de Sant Miquel 2011 seran els membres de la ’Colla de Tabaleters i Dolçainers Els Valerios’ que amb un especial concert tancaran el teló a l’Ermita.

A més, el divendres 30 de setembre i el dissabte 1 d’octubre s’han organitzat jocs esportius per als més petits als matins a la plaça de l’Església. I cada matí, com és tradició, hi haurà ’despertades’ amb ’tabalets i xeremites’.

Totes les imatges

Notícia publicada el 21 de Setembre de 2011