L'Ajuntament de la Vila Joiosa i les universitats d'Alacant i Jaén presenten la publicació de ‘La necrópolis protohistórica y romana de Les Casetes - Sector Jovada’

El monogràfic arreplega una exhaustiva anàlisi d'un sector de la necròpoli de la ciutat ibèrica i romana de la Vila Joiosa, excavat en el 2015 pel Servei Municipal d'Arqueologia, prèviament a la construcció del vial de connexió entre la ciutat i la rotonda de la variant de la N-332

Facebook logo    Twitter logo
Imagen que acompaña la notícia

La vesprada d'ahir, 17 de març de 2022, a la Seu universitària de la Vila Joiosa es va presentar el llibre monogràfic La necrópolis protohistórica y romana de Les Casetes - Sector Jovada. Es tracta d'una exhaustiva anàlisi d'un sector de la necròpoli de la ciutat ibèrica i romana de la Vila Joiosa, excavat en el 2015 pel Servei Municipal d'Arqueologia, prèviament a la construcció del vial de connexió entre la ciutat i la rotonda de la variant de la N-332.

 

En la monografia, de 512 pàgines en edició de color de gran qualitat, s'estudien un total de 108 enterraments i 9 depòsits funeraris que cobreixen més de mil anys de la història antiga de la regió. Es tracta, de fet, de la necròpoli més longeva estudiada fins avui en la Península Ibèrica.

 

En el volum es presenta el Catàleg de les estructures i objectes i les pràctiques i rituals funeraris de sis fases, tres preromanes i tres romanes, que se superposen i tallen unes a altres des del segle VII aC fins al V dC. Això va suposar una enorme complexitat per a les excavacions, però permet analitzar l'evolució del món funerari des de l'època fenícia fins a la tardoromana i la seua relació amb el poblament.

 

El llibre ha sigut editat per la Universitat de Jaén, amb la col·laboració de l'Ajuntament de la Vila Joiosa, i ha sigut redactat per un equip de 10 especialistes coordinat pel catedràtic de la Universitat d'Alacant, Ignasi Grau Mira, i l'arqueòleg del Servei municipal d'Arqueologia i Patrimoni Històric de la Vila Joiosa, Diego Ruiz Alcalde. La presentació va ser a càrrec de tots dos, així com del regidor de Patrimoni Històric, Xente Sebastià, i Juan Pedro Bellón Ruiz, subdirector d'Investigació de l'Institut Universitari d'Investigació en Arqueologia Ibèrica de la Universitat de Jaén, institució de referència en la investigació del món ibèric a Espanya.

 

El regidor de Patrimoni Històric, Xente Sebastià, va destacar els “fruits de la col·laboració entre institucions”, en aquest cas, l'Ajuntament de la Vila Joiosa, a través de Vilamuseu, i les Universitats d'Alacant i Jaén; i es va felicitar de la publicació seguida de dos jaciments “de primera importància nacional i internacional”, com són la necròpoli de les Casetes i el derelicte Bou-Ferrer.

 

El catedràtic Ignasi Grau, per part seua, va manifestar que les necròpolis de la Vila Joiosa “tenen en aquest moment la clau per a comprendre, millor que en cap altre lloc, els processos de formació del món ibèric”, i es va comprometre a continuar amb aquesta col·laboració per a continuar publicant conjuntament altres sectors excavats de les necròpolis de les Casetes i Poble Nou.

 

Totes les imatges

Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia

Notícia publicada el 18 de Març de 2022